Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

16 листопада 2009, 13:24 Суспільство
Адвокати: У Київському СІЗО знущаються із затриманих
Адвокати: У Київському СІЗО знущаються із затриманих

Не зловживайте словом "тортури", закликають співробітники системи виконання покарань. Так, на одній з прес-конференцій виникла суперечка між адвокатами одного з в’язнів та очільником київського СІЗО. Він переконував, що в його закладі не знущаються із затриманих. Юристи кажуть, тортури - це не тільки застосування фізичної сили.  

"Тортури в Київському СІЗО. Норма життя" - так називається прес-конференція, яку зібрали адвокати одного з в'язнів.

Сергій Старенький, керівник Київського СІЗО:

- Тема пресс-конференции - пытки в СИЗО. Не в МВД, больницах, не в прокуратуре, а пытки в СИЗО. Хотелось бы услышать, какие неправомерные действия, которые вы называете пытками, были проведены в СИЗО.

Володимир Гречановський, адвокат:

- Европейский суд расценивает, и вся Европа расценивает неоказание медицинской помощи как пытки.

Адвокати кажуть: їхнього підзахисного звинувачують у тяжких злочинах. Та це не привід, щоб людині не надавати медичної допомоги. Перераховують усі його недуги.

Олег Веремеєнко, адвокат:

- Лигатурный свищ, после оперативного вмешательства, 2007 год. По поводу пуповинной грыжи. Перитонит. Жалобы на острую боль в животе, рвота сухость во рту, течет гной из раны.

Хворого потрібно ушпиталити. Адміністрація СІЗО не заперечує, каже - неодноразово викликали швидку. Та на думку медиків, усе не так страшно.

Сергій Старенький, керівник Київського СІЗО:

- Двічі ми намагалися за його вимогою шпиталювати його до БСП. Я не могу заставить скорую помощь забрать человека в больницу, если она так не считает.

Колишній в’язень, а нині правозахисник Богдан Хмельницький не з чуток знає про медичне забезпечення СІЗО. Погоджується - там не все добре, проте померти людині не дадуть.

Богдан Хмельницький, голова правозахисної організації:

- Я думаю, СИЗО не заинтересовано. Они несут ответственность за любого человека, который в СИЗО, и не дай Бог плохой исход в этой истории - это неприятности.

Хай там як не трактують тортури в Европі, в Україні з цим словом асоціюється фізичне насильство. Тож співробітники пенітенціарної системи просять не зловживати етимологічними термінами.

Юрій Ірхін, психолог:

- Понятие, термин "пытка" - он манипулятивный. В юриспруденции не описано, нет четкого определения, что есть такое пытка. Поэтому этот термин используется с целью спекуляции либо манипуляции. Согласно европейской конвенции, любое лишение человека прав можно смело подогнать под термин пытки.

Олександр Дем’янчук, Аркадій Моос. НТН.