Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

10 листопада 2009, 14:32 Суспільство
У Харкові піклуються про здоров'я мавп
У Харкові піклуються про здоров'я мавп

У Харкові зачинили на карантин… будинок приматів. У зоопарку намагаються захистити від заморського вірусу мавп. Як і людям, тваринам зміцнюють імунітет. Якими засобами?

Чай із лимоном і варенням - найперший профілактичний засіб. Столу не сервірують, бо манерам мавп не навчали. А ось до смаків підопічних доводиться прилаштовуватись.

Людмила Лаврентьєва, зоолог:

- Обыкновенный черный байховый чай. С сахаром, с лимоном, с апельсином. Обязательно! Не дай Бог, сахара недостаточно - они пить не будут. Выливают. Если зеленые любят только с повидлом, то гомодриллы предпочитают с маслом сливочным кушать. И резусы то же самое - масло предпочитают.

Людиноподібні мавпи хворіють, як люди. Вони уразливі до вірусів і застуди. Тому з початком холодів у Будинку приматів особливий раціон: багаті на вітаміни овочі і фрукти. Капуцини й шимпанзе залюбки трощать моркву і яблука, часник і цибулю.

Олексій Григор’єв, директор Харківського зоопарку:

- Самая главная мера - это чистый воздух, это проветривание помещений, это нормальное питание, это профилактические меры в виде чая с лимоном, чая с малиновым вареньем. И такие меры не мешают и людям.

Вилікувати мавпу тяжче, ніж людину. Тварину не вмовиш дотримуватися постільного режиму, її складно впіймати, щоб упорснути ліки, й потрібна неабияка вигадка, аби проковтнула пігулку. Тому простіше - вберегти від хвороби.

Ганна Силаєва, В’ячеслав Душка, Харків, НТН.