Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

6 листопада 2009, 11:00 Суспільство
В Україні набуває популярності народжувати в хатніх умовах
В Україні набуває популярності народжувати в хатніх умовах

Нині дедалі популярніше народжувати в хатніх умовах, хоча в Україні це офіційно заборонено.

Коли Наталя завагітніла Маринкою, була впевнена – до пологового будинку ані ногою. Мовляв, один раз там уже народила – досить.

Наталія Галицина, психолог-інструктор із підготовки до пологів:

- Я вышла из роддома с чувством крайнего отвращения и желанием больше никогда туда не попадать, жуть была просто, не смотря на то, что мне не помогали в родах, роддом мирно спал.

Подальше спілкування з медиками було ще гіршим. Її намагалися врятувати від мимовільних викиднів. Потім запевняли – більше мамою вона не стане. Та Наталя не тільки завагітніла, а й без жодної піґулки виносила маля. Народжувала ж у власній ванній – там перейми терпіти легше. У воді і з’явилася на світ донечка, бо до ліжка добігти не встигли.

Наталія Галицина, психолог-інструктор з підготовки до пологів:

- Родили плаценту потом, обмылись, вышли, легли на кровать, поели сисю как следует, заснули. Это такой комфорт и спокойствие, которого в роддоме не будет никогда.

Так само вже давно чинять у Голандії. Пологи вдома – це частина тамтешньої системи охорони здоров’я. Мало не половина нідерландок народжує в рідних стінах. Допомагати приїжджає акушерка, їй платить держава. У Росії теж надають такі послуги, але здебільшого нелеґально. Нещодавно в Пітері винесли вирок у справі "Колисочки". Дипломована акушерка налагодила разом із чоловіком власний бізнес. Читали лекції з підготовки до пологів, а заразом заохочували жінок народжувати в хатніх умовах. За десять років діяльності подружжя померло шестеро немовлят, і ще двоє стали інвалідами. Перевірка прокуратури показала – медичну допомогу надавали без ліцензії. Парочку посадовили – акушерку на шість років, поплічника-чоловіка – на п’ять, умовно. Ще й зобов’язали виплатити чималі компенсації постраждалим.

Володимир Антонов, юрист:

- Если это платная, то это уже договорные отношения, и это медицинская практика, которая может осуществляется при наличии лицензии. Если лицо занимается постоянно такой деятельностью – это уголовное преступление, нарушение лицензионных условий, получение доходов.

Породіллі-українки, що народжують удома, теж кличуть на допомогу повитух. За їхні послуги платять, як кваліфікованим лікарям: від п’ятисот до тисячі доларів. Та вітчизняне законодавство народжувати вдома забороняє. Хоча передбачено право вагітної відмовитися від послуг пологового будинку. Тоді вся відповідальність лягає на саму жінку. Вона зважується, бо прагне комфорту в нелегкий і надважливий момент.

Андрій Пеньков, лікар-педіатр:

- Если вы придете сейчас в наш официальный роддом и скажете - я бы хотела, чтобы играла музыка, был приглушенный свет, чтобы санитарка не звенела ведром – что ей скажут на 5-й секунде, куда ей надо пойти?

Та супротивники пологів удома, зазвичай, саме медики.

Людмила Зуб, головний лікар пологового будинку №3 м. Харкова:

- Были очень травмированные дети, в результате, дети с тяжелой асфиксией, а у женщин были очень тяжелые травмы родовых путей, которые не смогли не ушить, не зашить.

З такими травмами в харківський пологовий будинок привозили породіль і немовлят, яких народжували в рідних стінах. Когось урятували. Хтось на все життя залишився інвалідом. Гінекологи переконані – квартира до цього процесу не пристосована – нестерильна, без належного температурного режиму. А найголовніша проблема – безпорадність в екстрених ситуаціях.

Людмила Зуб, головний лікар пологового будинку №3 м. Харкова:

- Акушерское кровотечение, тот кто видел, знает. Тот, кто спасал женщин, понимает, что дома невозможно оказать быструю квалифицированную, расписанную протоколом помощь.

Олена Ніколаєнко, завідувачка відділу пологового будинку № 1 м. Сум:

- На данный момент вообще не стоит вопрос, у нас не готовятся бригады, которые будут оказывать помощь на дому ни женщине, ни ребенку.

Тож медики не розуміють – навіщо жінки так ризикують власним здоров’ям, а іноді життям. І своїми дітьми.

Олена Ніколаєнко, завідувачка відділу пологового будинку № 1 м. Сум:

- Сейчас в роддомах мы боремся за то, чтобы роды и обстановку, в которой находится женщина, приблизить максимально к домашней, комнату сделать уютной, роды идут с близкими людьми.

Наталія Галицина, психолог-інструктор з підготовки до пологів:

- Наши мамы часто и понятия не имеют, что с этими мячиками делать, адекватно – не готовят.

Прибічники хатніх пологів зазначають – таке рішення має бути дуже зваженим. Окрім того, народжувати вдома чи будь-де має бути готова кожна жінка. Адже ніхто не застрахований від екстремальних ситуацій. Приміром, швидка вчасно не доїде.

Володимир Антонов, юрист:

- Если, например, роды произошли в общественном месте, в транспорте, в том числе и дома, то соответственно необходимо подтверждение этого факта двумя свидетелями.

Потім у районній поліклініці треба заповнити спеціальну довідку – зі слів матері. Із завіреним документом – просто до РАДСу: по свідоцтво про народження рідної дитинки.

Олена Ткаченко, Ганна Силаєва, Оксана Москаленко, Ігор Молчанов, НТН.