Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

27 січня 2010, 12:42 Секс і почуття
В українських судах довести сексуальні домагання майже неможливо
В українських судах довести сексуальні домагання майже неможливо

В українських судах непросто розглядати злочини інтимного характеру. Наприклад, позови про сексуальні домагання взагалі називають мертвими справами. Найчастіше у прагненні нестатутних відносин на роботі звинувачують жінок: спідниця закоротка чи декольте завелике. А от довести схиляння до інтиму неможливо. Принаймні, в Україні.

Ефектна білявка спантеличена: залишилася з чоловіком наодинці, а він почав натякати.

Юлія, мешканка м. Києва:

- Сначала это были маленькие намеки, потом они становились все толще и толще. Я прекрасно понимала, что он хочет, пыталась как-то корректно сказать: спасибо, извините, нам не по пути.

А відмовила вона своєму керівникові, який запропонував переспати. Бос поразки не визнав. Влаштував психологічну атаку: ігнорував навіть привітання. Якщо й розмовляв, то агресивно.

Юлія, мешканка м. Києва:

- Мне сулила новая должность, эту должность он отдал другому человеку.

"Харасмент," - вигукнули б правозахисники.

Харасмент - поведінка, що порушує недоторканність приватного життя особи переслідуванням, домаганням, та інше.

Одне слово: сексуальне домагання. Страждає від нього щочетверта українка, підрахували представниці феміністичного руху. Проявом харасменту вважають й розповіді еротичного характеру, непристойні анекдоти, обговорення частин тіла. Хоча наші співвітчизниці здебільшого й гадки не мають, що це теж прояв домагань. Ті, хто визнає схиляння до нестатутних відносин, це не розголошують. А ось харків’янка Світлана Поміляйко не злякалася, й позивається на свого керівника.

Світлана Поміляйко, постраждала:

- Мой непосредственный начальник, он требовал от меня сексуальных услуг. И когда я ему отказала, он сказал: я тебя любыми способами уволю с предприятия.

І звільнив. Каже, інтим не пропонував. А з роботи попросив, бо запізнювалася. Відтоді її "робоче місце" - зали судових засідань. Та дечого вже домоглася.

Юрій Чумак, помічник міністра внутрішніх справ із прав людини:

- Її було поновлено на роботі, виплачено матеріальну компенсацію за вимушений прогул. Але ви самі розумієте: за таких умов там була створена для неї нестерпна ситуація для подальшого продовження робочих стосунків, і вона була вимушена підписати заяву за згодою сторін.

І хоч факту домагань не довели, правозахисники Світланою пишаються. Головне, вона створила прецедент. До цього часу такого роду справи взагалі не слухали.

Маріана Євсюкова, директор Департаменту міжнародного жіночого правозахисного центру:

- Эти нормы права - они достаточно мертвые, они плохо применимы на практике. В таких ситуациях нет свидетелей, нет доказательств.

Не підеш же до шефа з диктофоном, камерою та свідками. А от в Європі вже давно пішли іншим шляхом. Там виправдовується не жертва, а імовірний звабник. Щоправда, звинувачуючи в харасменті, там доходять до абсурду.

Ігор Горпинченко, директор Українського інституту сексології та андрології:

- В Америке если вы подадите руку женщине когда она, например, выходит из общественного транспорта, то это может рассматриваться как домогательство, в нашей культуре - это элементарное проявление внимания к женщине.

До того ж, за кордоном дотримуються ділового дрес-коду й убезпечуються від неприємних ситуацій на підприємстві.

Маріана Євсюкова, директор Департаменту міжнародного жіночого правозахисного центру:

- Создают зеркальные кабинеты, стеклянные, где все просматривается. Не закрывают двери к коллегам либо руководству в кабинет для того, чтобы не было почвы для такого поведения.

В Україні ситуація кардинально протилежна. Наприклад, такого секретаря шукав керівник однієї з компаній.

Олена Яковлева, директор рекрутингової компанії:

- Высокая блондинка, третий размер, согласная на многие личные поручения, скажем так.

Убезпечитись від нестатутних відносин допоможе чітка й своєчасна відмова.

Юрій Чумак, помічник міністра внутрішніх справ з прав людини:

- Сказати "ні" - це не є твоя тимчасова слабкість. Сьогодні, як кажуть, ти ламаєшся, а завтра підморгнеш, а післязавтра скажеш "так".

А ще правники радять: у будь-яких, навіть спірних, питаннях не здаватися. Адже життя - це боротьба.

Олена Ткаченко, Олександр Мироненко, НТН.