Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

28 лютого 2016, 16:03 Пограбування
Автоугон - методи профілактики та лікування
Автоугон - методи профілактики та лікування

В Україні справжня епідемія викрадень автомобілів! Машини цуплять із гаражів, приватних дворів і парковок. Крадіям не стає на заваді ні охорона, ні відео-спостереження. І якщо раніше брали найдорожчі та найдешевші моделі, то тепер забирають все, що можна відкрити. Правоохоронці практично безсилі, а статистика злочинів вже захмарна. Тому люди самі шукають свої викрадені авто. І це їм вдається.

В Україні за останній час крадіжка автомобіля стала буденною справою. Лише у столиці щодня автозлодії викрадають з десяток машин. Полюють як на елітний, так і на старий  транспорт.

Якщо порівняти з минулими роками - цифри виросли в кілька разів. У 2013-му відкрили 555 кримінальних проваджень за фактом автовикрадень, із них лише 186 машин знайшли. У 2014-му таких злочинів стало втричі більше - 1662 крадіжки, і лише 138 автівок повернули господарям. У 2015-му ситуація тільки погіршилась. Правоохоронці зареєстрували 1951 автовикрадень, знайшли лише 238 машин. 

Невтішна статитистика для автовласників і за два місяці нового року - 145 машин викрали і лише дванадять знайшли. Однією з жертв автокрадіїв стала Тетяна Гриньова. Свою червону Хонду жінка припаркувала на подвір'ї біля будинку. Але ні камери спостереження, ні охоронці не помітили, як і коли зникла машина.

Тетяна Гриньова, постраждала:

- Багато охорони, яка чомусь не бачила цього, машина була запаркована поруч з десятками машин.

Тетяна звернулася до поліції, утім, вирішила шукати свою "Хонду" і самостійно. Дівчина розмістила оголошення про викрадення машини в соціальних мережах.

Тетяна Гриньова, постраждала:

- Пять з лишним тисяч перепостів на фейсбуці, якісь дії моїх друзів і знайомих, але я не дуже розумію, які дії відбуваються у поліції.

Часто аферисти, побачивши такі оголошення, починають телефонувати жертвам автовикрадачів і вимагати викуп за поцуплену машину. На гачка таких шахраїв мало не спіймався Сергій. У нього також нещодавно викрали Мітсубіші.

Сергій, постраждалий:

- На мои вопросы, как доказать, что это мой автомобиль, никто никаких обязательств никто не предоставлял. Просто бросалась трубка.

Автокрадії діють бандами. Одні полюють за старими моделями, інші ж спеціалізуються на викраденні елітних та дуже дорогих машин - такі цуплять "на замовлення".

Микола Жукович, речник ГУ Національної поліції у Київській області:

- Є групи, які по елітним іномаркам працюють, там дійсно є спеціальні сканери і зчитуючі пристрої, а також пристрої, які навіть можуть глушити GPS-сигнал, тому кожна група працює у свої групі діяльності.

Та знайти викраденого автомобіля можна. Тетяна після трьох днів самостійного пошуку й масового відгуку небайдужих людей у соцмережах виявила свою Хонду, ще й неподалік власного помешкання.

Тетяна Гриньова, постраждала:

- Каждий вечер мы з другом колесили по всех дворах, смотрели на парковки, смотрели на дворы, которые плохо просматриваются. Машина нашлась на своих номерах с наклеечкой сзади, и со всеми вещами, и в том состоянии, в котором она была оставлена.
 
Утім, забрати власну машину дівчина не може! Через бюрократичну тяганину правоохоронців, ця процедура може затягтися до місяця.

Тетяна Гриньова, постраждала:

- Потом уже как-то мне обещают вернуть машину, но это может занимать и до месяца времени. На мои аргументы, что у меня там в машине детское кресло и у меня ребенок, вы поймите, что мне нужно передвигаться, а в ответ милиция мне: вы поймите, такая процедура.

Та аби не стати жертвою автокрадія, правоохоронці радять залишати машини на паркованнях, де є камери спостереження. Навіть якщо автомобіль поцупили, завдяки кадрам полісмени можуть з'ясувати, в якому напрямі поїхали злодії. Саме таке відео днями допомогло викрити банду автозлодіїв у Києві. Двоє чоловіків спеціальним обладненням відкривали іномарки.  

- Не пам'ятаю, автограбер, чи якось так називається.

Викрадені машини відвозили за місто. Там у гаражах знайшли п'ять дорогих іномарок. Усі автомобілі вони збували на чорному ринку.

Олександр Пивовар, заступник керівника ГУ Національної поліції в м. Києві:

- Выясняются все ихние связи, возможные сообщники. А также установление всех тех предметов, которые они использовали для совершения данных преступлений.

Один зі злочинців був колишнім працівником Кобри, інший - вже сидів у в'язниці саме за крадіжку автівок.

Олександр Пивовар, заступник керівника ГУ Національної поліції в м. Києві:

- Среди этих задержанных лиц - также и бывший сотрудник правоохранительных органов, который перешел на другую сторону баррикад и теперь занялся совершением преступлений. Ихними жертвами стали лица, владеющие далеко не дешевыми транспортными средствами.

Затриманим загрожує до 12 років ув'язнення. А ось знайдені машини вже повернули власникам.

Постраждала:

- Мне позвонили сотрудники внутренней безопасности и сказали, что моя машина найдена. Честно говоря, я не надеялась, потому что много машин угоняют, но мою машину нашли.

Втім, правоохоронці певні - у столиці діє не одна банда автовикрадачів, адже машини й далі зникають.