Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

25 грудня 2015, 00:02 Пограбування
Про реальну крадіжку віртуального майна
Про реальну крадіжку віртуального майна

Кому "Яндекс"? Недорого? За 25 тисяч доларів! Саме за стільки намагався продати вкрадений код і алгоритми сервісу "Яндекс.Пошук" колишній працівник компанії Дмитро Коробов. Якби це йому вдалося - це змінило б світову розстановку сил Інтернет-гігантів!

Він скопіював із сервера Яндексу вихідний код і алгоритми пошукової системи собі на флешку, аби потім продати! Дмитро Коробов - саме так звуть уже колишнього працівника компанії. Це, на жаль, поки вся інформація про цього спритного айтівця-продавця. Решта - таємниця за сімома замками. Відомо лише, що інтелектуальну власність, що належить Яндексові і яку оцінюють на кілька мільярдів рублів, він хотів продати за безцінь. Лише за 25 тисяч доларів! Аби за ці гроші розпочати свою справу.

Дмитро намагався продати вихідний код на хакерських форумах. Саме там й потрапив на очі ефесбівцям. І саме там знайшов покупців. Щоправда, підставних. Під час передавання їм даних чоловіка затримали. В Яндексі ж кажуть: коли б код потрапив до третіх рук - це стало б катастрофою!

Анастасія Адилова, співробітниця юридичного департаменту Яндексу:

- Мова йде про програмне забезпечення, яке становить ключову частину нашої компанії, тобто це програмне забезпечення відносилося безпосередньо до пошукової системи "Яндекс", яка є основним джерелом доходу компанії, а тому наше керівництво дуже серйозно сприйняло даний інцидент.

Втрата вихідного коду могла обернутися для хай-тек гіганта роками судових розглядів, втратою репутації та заробітків. Експерти з інтернет-безпеки кажуть, що цей код та алгоритми могли стати неймовірною знахідкою для будь-яких рекламодавців, а також компаній, що створюють власні сервіси з пошуку авіаквитків, готелів тощо. А ось прямих конкурентів Яндексу - Рамблер і Ґуґл - ці дані навряд чи зацікавили б.

Великі пошуковики закривають свій вихідний код від сторонніх, аби уникнути модифікацій. Вони використовують секретні алгоритми, щоб виводити на перші місця найінформативніші сторінки. Викрадення вихідного коду - не така вже рідкість. 2011 року в публічному доступі виявився код "Лабораторії Касперського". За словами голови Інституту розвитку Інтернету Германа Клименка, є чимало охочих купити  вихідний код "Яндексу" за вкрай низькою ціною. Втім на практиці його застосувати майже неможливо.

Герман Клименко, голова Інституту розвитку Інтернету:

- Купувати код без архітектора, який розуміє, як це працює, безглуздий захід. Щоб розгорнути програмний код "Яндекса", потрібна порівняльна інфраструктура, десятки тисяч серверів. Такі ресурси можуть бути тільки у компаній, порівнянних із "Яндексом". І таких у Росії одиниці.

"Яндекс" - найбільша російська ІТ-компанія. Окрім Росії, вона працює в Україні, Казахстані, Білорусі та Туреччині. І за зазіхання на її віртуальне майно Дмитра Коробова вже засудили на два роки умовно.