Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

22 вересня 2015, 10:51 Пограбування
У столиці вдруге обікрали іноземного художника-мураліста
У столиці вдруге обікрали іноземного художника-мураліста

Крадії на заваді сучасному мистецтву! У столиці вкрали двигуни з почепної люльки, на якій працював іспанський художник. Спеціально запрошений, щоб розмалювати стіну 16-поверхівки (зараз у Києві це тренд). Чи вдалося домалювати мурал і які враження від процесу в самого художника?

Величезний малюнок на всю стіну 16-поверхового будинку! Тут 150 літрів фарби. Більше півсотні балончиків. Твір іспанського художника, якого запросили до Києва.

Олег Соснов, куратор проекту:

- Он приехал без гонорара, это чисто социальный проект, который направлен популяризировать это искусство в Украине и, конечно, раскрасить стены Святошинского района.

Окуда Сан Мігель працював безперестанку три дні. На четвертий планував картину завершити, бо вже мав летіти додому. Аж раптом робота стала. Із підвісної платформи - головної помічниці художника після фарб - вкрали двигуни! 

- Обычные моторы, просто они стоят денег.

Це сталося вночі, коли люльку залишали заблокованою під самим дахом, а вхід сюди зачиняли. Але для злодіїв, виявилося, немає ані страху висоти, ані зачинених дверей.

Олена Ткаченко, кореспондентка:

- Ось перепона, яку вочевидь з легкістю здолали грабіжники. Вони розрізали ланцюг і зняли замки, а потім просто відчинили двері і пішли наверх. А коли ти вже на самому даху, до самої люльки потрапити легше легкого. Ми підходимо до неї - вона з краю - і ось що ми бачимо: дроти обрізані. А ось сама люлька - і моторів там немає.

Не чули жодного підозрілого звуку - зізнаються поза камерою мешканці квартир на 16-му поверсі. В міліції ж кажуть - колиски для грабіжників стали легкою здобиччю. Бо це вже другий випадок за останній тиждень. Минулого разу обікрали почепну платформу, де працював художник із Португалії на схожому об'єкті, тільки на проспекті Перемоги.

Тетяна Малишева, помічник керівника Святошинського РУ міліції м. Києва:

- Така ж сама пригода сталася 12 числа, але за іншою адресою, звернувся громадянин з заявою про те, що з підвісної платформи було викрадено обладнання, до того ж балончики з фарбою, приблизна вартість це називають - 36 тисяч, але це буде точно втановлено з наданням документів.

Слідчі нині в пошуках електродвигунів - перевіряють пункти приймання вторсировини, а їх у районі три десятки. Та поки результату немає. Припускають, що мотори могли просто розібрати на частини. Без них же - колиски з місця не зрушити. А розбирати її на такій висоті небезпечно - як для альпіністів, так і для перехожих.

Костянтин, промисловий альпініст:

- Мы ее так сейчас не снимем, она в аварийном положении стоит.

- Она может упасть?

- Она упасть не может, она заблокирована, тормоза работают, но спустить ее - я б туда лично не полез!

Промислові альпіністи цілий консиліум зібрали - думають, як оживити колиску. А куратори проекту поки червоніють перед запрошеним гостем.

Олег Соснов, куратор проекту:

- Может, обусловлено каким-то контингентом жителей, или кто-то негативно настроен к такого рода творчеству - не знаю, пришлось прерваться, очень обидно, даже в какой-то момент стыдно перед художником, они приехали из Испании всего на 5 дней.

Окуда Сан Мігель - відомий мураліст. Ось його роботи з усього світу! Цей напрям стрімко набирає популярності. Мурали - це такий собі стрит-арт, тільки значно масштабніший. Художники малюють зазвичай без ескізу. Але завжди щось актуальне.

Окуда Сан Мігель, художник:

- Ця ситуація з моєю роботою трохи має таке капіталістичне забарвлення. Малюнок на будинку є особисто для мене певніою мірою такою свободою і щастям мого перебування в Києві - Україні.

Іспанський художник додає - зовсім не образився, що була вимушена зупинка. Встиг подивитися українську столицю.

Окуда Сан Мігель, художник: 

- Я був у ролі туриста, подивився на Київ, погуляв і радий, що деякі погані речі можна знайти в них і позитивний бік.

І до речі, мурал він таки домалював. Встановили двигуни на колиску, позичивши їх у колег.