Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

10 січня 2012, 10:54 Пограбування
На Львівщині на Різдво викрали чотири ікони 17 століття
На Львівщині на Різдво викрали чотири ікони 17 століття

На Різдво на Львівщині з церкви викрали цінні ікони. Зловмисники вночі виламали двері й винесли 4 образи пензля відомого майстра 17-го століття. Віряни впевнені: злочин скоїли на замовлення когось із колекціонерів. Міліція крадіїв шукає.

Паламар Михайло першим прийшов до церкви. Каже: від того, що побачив, ледь не зомлів - в іконостасі бракувало чотирьох ікон.

Михайло Затхей, паламар:

- Ікони Маколая - ця, оця ікона Спасителя і там Ікона Матері Божої і Возенсіння. Там. І тут все було порозкидано, все поламано тут во.

Крадії діяли, найімовірніше, вночі. Виламати дерев'яні двері було не складно. Зловмисники забрали лише дерев'яні образи. Рами залишили. Селяни переконані: ікони винесли мисливці за цінностями на чиєсь замовлення.

Ольга Кондюх, мешканка села Волиці-Деревлянської:

- Моя думка - що то добрі професіонали, і робили на заказ, бо то є велика цінність. Підписаний іконостас живописцем Іваном Рудковичем. Вчора були з національного музею. Казали, що то є тисячі доларів, одна ікона.

Визначити точну вартість ікон не можуть навіть мистецтвознавці, адже для сучасного ринку антикваріату це велика рідкість.

Роман Зілінко, мистецтвознавець Національного музею ім. А.Шептицького:

- Це є найраніші твори Івана Рутковича, це є 1880-роки підписані, еталонні твори, і їх немає тепер. А його речей не так багато збереглося.

Андрій Молодий, колекціонер:

- По 50 тисяч за ікону - то є мінімальна ціна, за яку вони пішли би зразу. Доларів. Хоча, насправді, ціни на таке нема. В українському контексті - це рівень Рембранта.

Правоохоронці роблять усе можливе, та поки що ані ікон, ані злодіїв не знайшли.

Галина Лемішко, в.о. керівника відділу ГУ МВС Україні у Львівській області:

- Уже є порушена кримінальна справа за статтею 82 частиною 3 - "крадіжка з проникненням". На даний час проводиться розслідування, і тривають оперативно-розшукові заходи для того, аби якомога швидше знайти зловмисників.