Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

15 грудня 2011, 13:05 Пограбування
Що робити, коли Ви опинилися в епіцентрі розбійного нападу на банк?
Що робити, коли Ви опинилися в епіцентрі розбійного нападу на банк?

І знову - про банківські пограбування. В Україні вони вкотре почастішали. Тож варто знати, що робити, коли опинився в епіцентрі розбійного нападу. Як залишитися неушкодженим?

Туди, де є великі гроші, обов'язково прийдуть грабіжники. Щороку крадії дедалі нахабніші, а злочини - зухваліші. Невпинно зростає кількість постраждалих банків. 2006-го пограбувань було 16, 2009 - сімдесят дев'ять. А цьогоріч правоохоронці зафіксували вже 130 випадків зазіхань на фінустанови. Останній - кілька днів тому в Донецьку. Нападники діяли цинічно і жорстоко.

Людей не жаліли. Відкрили вогонь по звичайним відвідувачам. Медики кажуть: поранення страшні.

Олександр Борзих, завідувач відділення Донецької обласної травматології:

- По всей видимости, мы так предполагаем: две пули, которые в него попали, со смещенным центром тяжести. Так происходит, когда входное отверстие махонькое, примерно 0,5 на 0,5 см, выходное - 4 на 5, другое поменьше.

Ви опинилися не в тому місці і не в той час? Що робити, якщо ви перебуваєте в банку, туди вриваються грабіжники і ви не самогубця? Слід запам'ятати головне правило: жодних зайвих рухів. Потрібно завмерти на місці. Не сіпатися, не лізти до кишень, торбин, не верещати не ставити запитань. І чітко виконувати всі накази нападників.

Володимир Дмитренко, в.о. керівника відділу ГУ міліції м. Києва:

- Громадянам, які опинилися під час пограбування в банківській установі, не треба сперечатися, або якось намагатися чинити спротив, треба виконувати всі його вимоги, якщо бажає або вимагає, щоб громадяни лягли на підлогу - це треба виконувати , працівникам банку у свою чергу потрібно негайно натискати тривожну кнопку.

Якщо ви працюєте в банку, то ваші шанси опинитися в епіцентрі пограбування зростають у рази.

Марина Борисполець, кореспондентка:

- Головне правило в цьому випадку - зрозуміти: банк не ваш. І гроші також. Правоохоронці настирно радять в жодному разі не проявляти героїзму.

Єдине, що може зробити працівник банку - вчасно і непомітно натиснути тривожну кнопку.

Світлана Павловська, керівник прес-служби департаменту ДСО при МВС України:

- Їм треба скористатися цією кнопкою тривожної сигналізації, і декілька хвилин тягнути час, бо має приїхати наряд міліції охорони.

Пам'ятайте: затримувати грабіжників - справа правоохоронців, а не звичайних громадян.

Юрій Ірхін, психолог:

- У нас многие граждане, пытаясь оказать содействие, либо просто защитить свои собственные сбережения, пытаются каким-то образом поучаствовать в поимке. Например, выразить внешне угрозу, или там задать обыкновенный вопрос, который интересует наших сердобольных бабушек: "Что ж вы, негодяи, делаете?" Но этот вопрос - он, вроде, с виду невинный, но может вызвать взрыв агрессии.

Зрештою, зайвий героїзм може коштувати життя. Натомість варто пам'ятати: навіть якщо затримати злочинця Вам таки вдасться, окрім "спасибі" Ви нічого не отримаєте.