Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

14 грудня 2011, 14:08 Пограбування
В Україні низький рівень безпеки банків провокує злочинців на пограбування
В Україні низький рівень безпеки банків провокує злочинців на пограбування

В Україні почастішали пограбування банківських установ. Чому в нашій державі так часто нападають на банки?

Прийшов, пригрозив зброєю, забрав готівку й пішов собі геть - це не кадри з бойовика. Це - вітчизняна реальність. Цьогоріч правоохоронці зафіксували майже сто тридцять випадків посягань на об’єкти банківської сфери. Два останні зухвалі пограбування сталися в Донецьку. В Києві ж на початку тижня нетверезий чоловік вирішив пограбувати фінустанову в Голосіївському районі. Поклав на стіл перед менеджеркою ножа й повідомив, що йому потрібні гроші. Жінка не розгубилася - натисла на тривожну кнопку. Наряд ДСО вже за 5 хвилин затримав зухвальця.

Юрій Плясецький, інспектор групи затримання Голосіївського відділу ДСО:

- Невідомий сказав, що він уродженець Миколаївської області, і він прийшов у банк взяти гроші в кредит з ножем у банк.

Затриманий:

- Я дурак, потому что банковская система не для дураков. Она для очень умных людей. Я об этом сожалею, и каюсь каждый час - вот даже сейчас.

Працівники державної служби охорони підрахували: 2011-го злочинці нападали на 66 банківських філій, які вони охороняють. Часто - зі зброєю, по кілька бандитів. Утім, жодна спроба не стала вдалою.

Світлана Павловська, керівник прес-служби департаменту ДСО при МВС України:

- Їм треба скористатися цією кнопкою тривожної сигналізації і декілька хвилин тягнути час, бо має приїхати наряд міліції охорони. І ця впевненість в тому, що вони захищені, що на них спрацьовує ціла правоохоронна система - безумовно, відіграє свою роль, і людина спокійно реагує на ту небезпеку, яка виникає в окремо взятому відділенні.

Правоохоронці зазначають: часто фінансисти самі винні в тому, що їх грабують, адже економлять на охороні й камерах спостереження. Слабкий рівень безпеки підбурює нападників до злочину.

Надія Чуйко, заступник керівника відділу управління НБУ в Донецькій області:

- Национальный банк издал постановление, которым уже к 1.01.2011 обязал коммерческие банки принять все меры к видеонаблюдению, к охранной сигнализации, к тревожным кнопкам, к бронированию стекол.

Більшість банкірів не відреагували й дотепер. Мовляв, коштів на безпеку не вистачає. Терпець "Нацбанку", врешті, урвався. Від наступного року філії без належного рівня охорони можуть просто закривати.