Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

15 листопада 2011, 12:43 Пограбування
На Вінничині затримали угруповання викрадачів ікон
На Вінничині затримали угруповання викрадачів ікон

Ікони, викрадені із церков Вінниччини, повернули до храмів. Правоохоронці затримали ціле угруповання, яке обкрадало церкви на Вінничині, Чернігівщині та Кіровоградщині. Загалом нероби із Запоріжжя поцупили 45 коштовних образів.

Про крадіжку дев'яти ікон із церкви Святого Іоанна Богослова заявив настоятель. Панотець каже: грабіжників побоювався, бо храми по сусідніх селах методично обкрадали.

Отець Павло, настоятель храму:

- Завжди заходю в храм - дивлюся на ікони. І думаю: "Невже і тут заберуть? Невже такий день буде, що і тут влізуть?" І та, кожен раз з острахом входю в храм. А всьо в порядку. І знову: "Невже заберуть?" Прийшов той день, що забрали.

Та незабаром крадії упіймалися. Їхню автівку зупинили даївці. У салоні знайшли ікони, походження яких пасажир і водій пояснити не могли. Двох нероб із Запорізької області 23-х і 24-х років затримали. Міліціянти кажуть: гастролював дует не лише Вінниччиною. Навідали ще й Чернігівщину, Кіровоградщину і Крим.

Затриманий:

- Страшно. И особенно, когда последний раз ехали, было плохое чувство. Не хотелось никуда ехать. Валера меня два месяца уговаривал, чтобы мы поехали. Я так никуда не хотел ехать, так хотел покончить с этим всем. Он меня уговорил, и мы поехали.

Експерти зазначають: викрадене - справжні витвори мистецтва. На чорному ринку затримані могли за одну таку ікону заробити до 15 тисяч доларів.

Алла Липська, старший науковий співробітник Вінницького краєзнавчого музею:

- Це ікони школи Києво-Печерської Лаври. Іконописної школи Києво-Печерської Лаври. Кінець 19-того, початок 20-того століття. Ікони писані на дереві. Ці ікони мають історичну, художню, культурну цінність. Потребують очищення і закріплення живописного прошарку.

Правоохоронці вже повернули Вінницькій єпархії викрадене майно. Тепер у селі Тростянчикові думають, як свою церкву від крадіїв захистити.

Василь Романець, тростянчицький сільський голова:

- Буде або відео спостереження, або відео сигналізація. Це якісь кроки, аби захистити нашу церкву від майбутніх злочинів.

Та, на жаль, найчастіше вкрадених святинь не знаходять. Так досі невідома доля кількох ікон шістнадцятого сторіччя, які злодії поцупили в регіоні понад чотири роки тому. Найімовірніше, їх продали до приватних колекцій і образи втрачені для сільських вірян.