Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

2 березня 2011, 15:54 Пограбування
Міліціонери радять таксистам встановити у автомобілях відеокамери
Міліціонери радять таксистам встановити у автомобілях відеокамери

Київські грабіжники можуть претендувати на нагороду в номінації "найбезглуздіший напад". Спочатку вони обібрали таксиста до нитки, а потім запропонували йому викупити свої речі. На зустріч водій прийшов із міліціянтами. Ті ж укотре застерігають: таксисти - ласий шматок для грабіжників. Як боронитися кермувальникові?

Він підвіз пасажирів увечері, а вони відмовилися йому платити. Віддали гроші лише після сварки. Все було б гаразд, якби не зустрілися знову за кілька годин.

Оперуповноважений Солом'янського РВ міліції в м. Києві:

- Біля опівночі біля свого дому заявник зустрівся зі своїм пасажиром, і той йому сказав: "Пам'ятаєш нас?" І запропонував таксисту проїхати з ними. Таксист відмовився.

Згоду вибивали битками. Гатили ними по автомобілю, доки таксист не здався. У темному закутку обібрали водія до нитки й запропонували.

Оперуповноважений Солом'янського РВ міліції в м. Києві:

- В разі, якщо потерпілий захоче повернути свої речі, він може вийти на зв'язок на свій телефон, і призначити зустріч. На зустріч взяти 200 гривень і який-небудь подарунок одному з грабіжників.

Почутому таксист спочатку не йняв віри, але все-таки зателефонував грабіжникам.

Про зустріч домовились отут, неподалік райадміністарції. Разом із таксистом викупляти речі прийшли і правоохоронці. Тепер злодії чекають суду.

Сергій, таксист:

- Надо руководствоваться простым правилом: мое правило - если мне человек не понравился, и я чувствую, что не нравится мне - я его не повезу. Я найду 1000 причин, чтобы отказать, но не повезу.

Кермо Сергій крутить уже другий десяток років. Кримінальній історії з колегою не дивується. Більшість молодих таксистів спокушуються на великі гроші пасажирів і нехтують своєю безпекою. Червоні кнопки малоефективні, каже Сергій. Убивають і грабують за секунди. А тому найпростіше - запобігти нападу. У таксиста власна система оборони.

Сергій, таксист:

- Я ставлю зеркало, чтобы видеть задний ряд пассажиров, и очень не люблю, когда садятся у меня за спиной при том, что есть свободные места. Многие опытные старые водители ставят или хорошую фанеру, или лист железа, чтобы, на всякий случай, уберечь себя, что бы кто-то в почку тебе не всадил.

В асоціації таксистів констатують: щомісяця вбивають трьох їхніх колег. Мотиви злочинів - різні, а інколи просто незбагненні.

Василь Попик, керівник профспілки таксистів України:

- Чи у Львові, чи у Запоріжжі вийшов з тюрми, от тільки вийшов, взяв таксиста, підрізав - кинув в багажник, під’їхав у таксі до своєї жінки, посадив в машину і катався по всьому місту. Отак ми його і зловили. От мотив?! Як можна залізти в голову тому злодію?

А ще у профспілці мріють про європейські стандарти. Ідеал тут - Англія. Там напасти на таксиста - все одно, що банк пограбувати.

Василь Попик, керівник профспілки таксистів України:

- Таксист сидить, практично, в броньованому відділі. В нього замість пасажира вільне місце для багажу. Взагалі контакту немає.

Українські правоохоронці радять: у салоні авта ставити відеокамеру. Перед об'єктивом не вбиватиме навіть найбезглуздіший злочинець.

Володимир Поліщук, керівник відділу ГУ міліції м. Києва:

- Ідеально було би встановлення в таксомоторах камер відеоспостереження. Це б допомогло слідчим в майбутньому з’ясувати особу людини, яка вчиняє розбійні напади, грабежі, або інші злочини проти таксиста.