Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

2 березня 2011, 13:52 Пограбування
У Львові ліфтових злодіїв ловлять за допомогою відеокамер
У Львові ліфтових злодіїв ловлять за допомогою відеокамер

Полювання на ліфтових злодіїв за допомоги новітніх технологій розпочали у Львові. Там у машинних відділах встановили камери спостереження. До такого заходу місцева влада вдалася після того, як із багатоповерхівок міста вкрали більше півсотні мідних котушок.

Спеціаліст-ремонтник:

- Ну, в більшості крадуть катушки-гальма, яка знаходиться отут в середині (показує на механізмі ліфта).

Усередині цієї коробки - метал. Чотири кілограми мідного дроту в пункті приймання брухту коштують гривень 300, тож і крадуть. Комунальникам - збитки, а мешканцям, таким, як Аліна з донечкою, - ув'язнення у власній квартирі.

Аліна, мешканка м. Львова:

- Це є каторга, тому що з дитиною не вийти, не погуляти. Бо спуститися на перший поверх і піднятися на дев’ятий - то вже треба мати здоров’я. В мене ще й астма в придачу, що я задихаюсь, то мені з коляскою необхідний ліфт.

Андрій Садовий, Львівський міський голова:

- В нас за останній період було викрадено 57 катушок. То що це означає? Що 57 ліфтів могли опинитися в неробочому стані.

Зрештою вирішили, що почіпні замки та грати - це вчорашній день. Один з інтернет-провайдерів задарма встановив 15 відеокамер у багатоповерхівках, де найчастіше крали мідний дріт.

Олексій Юрковський, представник інтернет-провайдера:

- Наразі ми бачимо 10 камер, які встановлені по різних адресах, і фіксують все, що відбувається. Ось ми можемо бачити з кожної адреси підписану камеру. От в крайньому віконечку зараз відображаємося ми.

Камери спрямовані або на вхід у машинний відділ, або безпосередньо на об'єкт цікавості злодіїв - котушку. Якщо адміністратор інтернет-провайдера бачить щось підозріле, одразу телефонує до міліції.

Іван Рибак, заступник керівника Франківського РВ міліції м. Львова:

- Прораховували, де він може в даний момент вкрасти оті катушки, робили засідки, і в один момент воно дало результат.

Це правоохоронець про те, як востаннє полювали на ліфтового злодія. Він систематично забирав гальмівні котушки.

Віталій Горський, керівник Франківського РВ міліції м. Львова:

- Орієнтир був на мужчину близько 30 років, високого зросту, спортивної тілобудови, завжди при собі мав або рюкзак спортивний зеленого, або темного кольору, або поліетиленовий кульок.

Зловмисника шукали кілька місяців. А якби його зафіксувала відеокамера, могли затримати й гарячим слідом. Об'єктиви в машинних відділах - це поки що експеримент. Якщо він буде вдалим, новацію запровадять у всіх львівських багатоповерхівках.