Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

28 лютого 2011, 10:01 Пограбування
Українські храми регулярно обкрадають
Українські храми регулярно обкрадають

Українські храми давно стали місцем паломництва не лише для вірян, але й для злодюг. Міліціянти повідомляють про пограбування то однієї, то іншої церкви. Поки одні б'ють поклони, інші риються в кишенях і торбах парафіян чи приглядаються до ікон.

Отець Павло показує на цвяхи та порожні місця на стінах своєї церкви. Каже, раніше тут висіли ікони. Але чи не після кожного богослужіння вони зникають. Лише за останній час храм обкрадали 5 разів.

Павло Батарчук, протоієрей:

- Храм - это лечебница, это проходной двор. Когда милиция приходила и говорила: "Кого подозреваете?" - ну, если я буду каждого подозревать, какой я буду священник? Тут невозможно ж все позакрывать. Ну, я ж не знаю. Скажу, что в сейфе храню - будут искать. Поэтому я пока поосторожничаю.

В іншому храмі, Іверської Божої матері, ієромонах Сергій зберігав чудодійну ікону початку 18-го століття в сейфі. Але і звідти вона зникла.

Сергій Альошин, керівник Станично-Луганського РВ міліції:

- Эта икона имеет историческую ценность. Она 1830 года. Имеет свойства лечебные. На данной иконе еще было подаяние людей - около 50 изделий из золота и серебра.

Разом з іконою та коштовностями зник і один з парафіян. Його насамперед і взялися шукати міліціянти. Засідку влаштували неподалік оселі підозрюваного. В ній за мінус 20-ти просиділи цілу добу. На другу - чоловіка таки затримали. А вже за кілька годин він у всьому зізнався.

Ігор, затриманий:

- Дурак я, дурак. Теперь начал понимать. А тогда не думал.

Священики кажуть, роблять усе, аби убезпечити святі обителі від злодюг. Встановлюють масивні двері з надсучасними замками, вішають ґрати на вікна, наймають сторожу. Але все марно.

Павло Батарчук, протоієрей:

- Я даже не могу дать какой-то рецепт. Единственное - могу призвать к совести: воры, побойтесь Бога!

А на затриманого злодія Ігоря чекає не лише суд божий, але й світський. Загрожує святотатцеві п'ять років позбавлення волі.