Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

25 лютого 2011, 13:45 Пограбування
Уважність - єдиний спосіб захиститися від кишенькових злодіїв
Уважність - єдиний спосіб захиститися від кишенькових злодіїв

Набагато більше майстерності треба, щоб украсти непомітно. Вправному кишеньковому злодієві на справу вистачає кількох секунд. Кишенькар у кримінальному світі - поважна особа. Про тонкощі цієї професії розповість Борис Сачалко.

Це - відео з камери спостереження київської кав’ярні. За столиком - Микола з колегою. За сусідній підсідають двоє.

Микола, постраждалий:

- Когда сели без своего заказа за соседний столик, сразу мысль такая: "А почему они без подноса?"

Чоловіки вішають свій верхній одяг на куртку Миколи. За кілька хвилин один починає голосно говорити по телефону, а інший, нібито, у своїй куртці починає щось шукати.

Микола, постраждалий:

- Боковым зрением я видел. Я видел, что они копошилась, но я не думал, что пропадет имущество.

А ще за кілька хвилин чоловіки одягаються і йдуть.

Микола, постраждалий:

- Секунд 30 прошло, пока я понял, в чем дело. Я сразу руку в карман - это показано на видеонаблюдении - я в боковой, задний, все карманы - и понял, что у меня увели. И я сразу схватил куртку и выбежал за подозреваемыми.

Микола наздогнав одного. Щоправда, гаманець був не в нього. Тепер головного крадія шукають. Віталій - експерт з кишенькових злодіїв. Йому ми показуємо відео і просимо проаналізувати, чому гаманця вкрали саме в Миколи.

Віталій Отрудько, старший оперуповноважений управління ГУ МВС в Київській області:

- В данном случае была возможность совершить кражу. Вот видите, что он правильно сделал: он повесил свою курточку, и теперь вполне смело может осматривать свои карманы и вещи.

У цьому випадку працювали непрофесіонали. Жоден кишенькар, каже експерт, там, де камери, красти не стане.

Віталій Отрудько, старший оперуповноважений управління ГУ МВС в Київській області:

- Нет, этих нельзя назвать специалистами, это грубая работа. Специалисты - это щипачи, которые в транспорте могут сделать кошелек. А тут…

Щоправда, для жертви особливої різниці, працює професіонал чи ні, немає. Ось камери спостереження зафіксували, як хлопець краде в комп'ютерному клубі.

Цей кишенькар діє обачніше - сумку жертви накриває своїм пальтом. Тим часом, під ним дістає чужого гаманця. Не врахував одного - його записують аж три відеокамери.

Перед тим, як діяти, кишенькар ретельно вибирає жертву. Нею може стати лише одна людина з-поміж півтори сотні.

Юрій Ірхін, психолог:

- Это отрешенность, углубленность в свои мысли. Если у человека на лице напечатано, что он смотрит не наружу, а внутри, он весь под грузом своих проблем. Более того, карманниками производится так называемая проба. Он может пощупать подойти, посмотреть, как человек реагирует, и только тогда перейти к каким-то манипуляциям.

Вирізнити кишенькаря в натовпі неможливо. Це добре вдягнені люди, які не викликають жодних підозр. А тому єдиний спосіб вберегтися цінні речі ховати подалі, і бути максимально уважними.