Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

21 лютого 2011, 13:40 Пограбування
Міліціонери: лише надійні замки і сигналізація врятують від квартирних злодіїв
Міліціонери: лише надійні замки і сигналізація врятують від квартирних злодіїв

На Київщині крадії винесли з оселі чоловіка 5 тисяч доларів, а ще - майже всі меблі. Нині цю справу розслідують, міліціянти вкотре наголошують: аби не стати жертвою квартирних злодіїв, потрібно ставити надійні замки. Борис Сачалко дізнавався, чи можливо взагалі захиститися від квартирників.

Прийшов, побачив, засмутився. Анатолій ховає обличчя - за себе самому соромно. Збирав гроші на авто, тримав у квартирі, але банкноти з оселі винесли грабіжники.

Анатолій, постраждалий:

- Самое обидное, что накануне собирался поставить сигнализацию, но, к сожалению, так и не успел.

Таких випадків чимало. Міліціянти вже втомилися попереджати про квартирників. Щоправда, визнають: кількість цих крадіжок можна зменшити, але запобігти їм цілком - неможливо. Злодії йдуть у ногу із прогресом. Тут знають кожен міліметр кожної відмички. Майже все - ручна робота.

Ірина Кузьменко, експерт:

- Відмички вироблені з металу сірого кольору, а також підручних матеріалів - лінійки, ізоленти.

Сергій, оперативний співробітник ГУ МВС України в Київській області:

- Двері - це одна із основних перепон, яка є на шляху у злочинця.

Він на квартирниках зуби з'їв. Оперативник Сергій стежить за підозрюваними, розповідає: якщо за 30 секунд замок не піддається, крадій тікає.

Сергій, оперативний співробітник ГУ МВС України в Київській області:

- Додаткові ригелі, до яких набагато складніше зламати, ніж звичайні двері. До такого замка необхідно підібрати дуже складні відмички, які є не у кожного крадія.

Такий коштує дорого - не одну сотню гривень. Та часто витрачені гроші вдається компенсувати.

Сергій, оперативний співробітник ГУ МВС України в Київській області:

- Заходить до квартири, в першу чергу дивиться шафи.

На оббирання помешкання у квартирника є кілька хвилин. Та більше йому і не потрібно. Типові хованки цінностей знає кожен крадій.

Сергій, оперативний співробітник ГУ МВС України в Київській області:

- Дуже часто громадяни ховають свої цінності між одягом, постільним білизною. Також злочинці перекидають постіль, шукаючи схованки з грошима, відкривають шухляди, викидають при цьому речі.

Графік роботи квартирника, як у звичайної людини - з десятої ранку до 5 вечора. Це час, коли оселі порожні. Щоправда, вихідних у крадіїв немає. На вік-енд мешканці масово їдуть із міста. Особливо, прибулі. За такими злодій стежить. Міліціянти радять: якщо часто їздити, просіть сусідів періодично вмикати вдома світло.

Віктор Кривенко, керівник сектору Вишгородського РВ міліції:

- Дивлячись на те, що світло горить вдома, зловмисник бачить, що хтось є, і це зменшує вірогідність проникнення у квартиру. Надійніше за все - встановлення технічних засобів.

Технічні засоби - це сигналізація. Більшість крадіїв у такі квартири просто не полізе. А коштує система близько трьох тисяч гривень плюс сто гривень щомісячною плати.