Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

14 січня 2011, 12:48 Пограбування
На Кіровоградщині пограбували музей історії Онуфріївського району
На Кіровоградщині пограбували музей історії Онуфріївського району

Музей історії Онуфрієвського району пограбували троє чоловіків на Кіровоградщині. Винесли майже півтори сотні експонатів, але нажитися на краденому не встигли. Злодіїв швидко впіймали.

Навстіж - двері, відчинене вікно. Таку картину побачили працівники музею історії, коли прийшли на роботу. Зрозуміли: хтось зазіхнув на культурну спадщину. Всередині ці здогади підтвердилися: полиці були геть порожні.

Олена Король, директор Музею історії Онуфріївського району:

- Найбільше викрадені експонати ВВВ, 1-ї Імпералістичної 1905-1907 років, багато старовинних фото 1914 року було викрадено, багато предметів декоративно-ужиткового мистецтва, картини мальовані, вишиті, то позабирали майже все.

Загалом не дорахувалися ста сорока дев'яти експонатів. Музейники були в розпачі. Колекцію збирали протягом десяти років, ще й силами всієї місцевої громади.

Олена Король, директор Музею історії Онуфріївського району:

- Багато експонатів нам дарують люди, ми не закупляємо, у нас немає коштів своїх.

Знайдіть крадіїв, просили люди правоохоронців.

Олена Король, директор Музею історії Онуфріївського району:

- Даний злочин викликав великий резонанс серед місцевого населення.

Шукати злодіїв почали серед поціновувачів антикваріату. Зауважили міліціянти й те, що найбільше обчистили залу, присвячену династії Толстих, що заснували парк у Онуфріївці. В селі підтвердили: ходив тут чоловік, що спадщиною цієї родини цікавився. З'ясувати його особу було неважко.

Олександр Кодак, керівник Онуфріївського РВ міліції:

- Було затримано осіб, які скоїли крадіжку, ними виявилися жителі Полтавської області, один з яких раніше судимий. При затримані злочинців по їх місцю мешкання було виявлено частину крадених експонатів.

Підозрюваний:

- Дома поставить, люблю старину.

Це один із виконавців крадіжки. Каже, погодився на злочин за винагороду - частину антикваріату. А замовив крадіжку п'ятдесятишестирічний полтавець. Він і планував, і керував операцією.

Підозрюваний:

- У меня была связь по мобильному телефону через блютуз, мне говорили, что мне нужно брать.

Та власної колекції старовини злодіям не мати. За крадіжку їм загрожує до шести років ув'язнення. А історичний скарб знову повернуть у музей.