Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

29 липня 2010, 12:01 Пограбування
У Вінниці затримали молдовського зека, якого розшукували 7 років
У Вінниці затримали молдовського зека, якого розшукували 7 років

В Україні затримали зека, якого сім років розшукував Інтерпол. Нині готують його екстрадицію. За плечима уродженця Молдови сім ходок та 44 роки позбавлення волі. У 2003-му він втік із колонії. І дав себе пов’язати на банальній крадіжці. Чому - знають наші вінницькі кореспонденти.

П’ятдесятирічний крадій називав себе Миколою Ходиревим. Казав, що з Росії. Однак документів на підтвердження особи не мав. І довелося правоохоронцям перевіряти слова затриманого. Чоловік попався на крадіжці, тож яким вітром іноземця занесло в Україну, поцікавилися у росіян. З’ясували, що Микола Ходирев спокійнісінько живе собі у Кіровській області. А отже красти з вінницького магазину просто не міг. Та навіть після такої довідки злодій не назвався. Допомогли відбитки пальців і база Інтерполу. Крадій Микола насправді виявився Петром Голубом, уродженцем Молдови.

Василь Панькевич, співробітник сектору Вінницького бюро Інтерполу України:

- Я порахував, що в нього було сім офіційних засуджень. Перше засудження відбулося в 1974-тому році, коли йому було 15 років. За крадіжку. Якщо порахувати загальну суму його вироків, зрозуміло, що він потім десь звільнявся раніше. В нього на сьогоднішній день 51 рік. То в нього 44 роки офіційно призначених покарань.

Рецидивіст Петро Голуб потрапив в Україну кілька років тому. Під час чергової ходки на зону в Молдові йому вдалося втекти. В Україні сподівався почати нове життя з новим прізвищем.

Василь Панькевич, співробітник сектору Вінницького бюро Інтерполу України:

- Чого він назвався? Тому що перед цим він говорив слідчому: "Ви мене відпустіть на підписку". Вам і медаль буде, тому що я вам порозкриваю ті злочини, які я вчинив, тільки відпустіть. І коли йому принесли дактилокарту його з Молдавії і пояснення родичів, що це дійсно він, - фотографія була скинута туда, він просто сів і п'ять минут плакав. Дуже для нього це було потрясіння, тому що вважав, що буде він на волі, фактично.

Утікач навіть завів сім’ю. Жити без документів ризиковано, тож вирішив легалізуватися через дрібний злочин.

Затриманий:

- Совершил я эту кражу ради того, что думал: закроют и освободят, мне дадут справку-освобождение, и смогу себе сделать какие-то документы. Так, сколько я здесь проживал с 2004 года, я работал. Все знают. Я работал постоянно. Жил даже как бы в нормальной семье. С женщиной. Сожительствовал.

План провалився. Тепер на чоловіка чекає екстрадиція до Молдови, де до старого покарання додадуть строк за втечу та крадіжку.