Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

3 червня 2010, 12:34 Пограбування
Правоохоронці дають поради, як не стати жертвою квартирних злодіїв
Правоохоронці дають поради, як не стати жертвою квартирних злодіїв

Для людей - відпустки, для квартирних крадіїв - сезон заробітку. Поки ви засмагаєте на пляжі, у вашій квартирі можуть хазяйнувати злодії. Як від них уберегтися - порадить Борис Сачалко.

Євдокія зі своїм дев'ятирічним консьєржним стажем не приховує: квартирний злодій продереться і через кодовий замок, і через уважність охоронця. Її колега на тому погорів.

Євдокія, консьєржка:

- Оце беруть маленький камушек, подлажує отсюда под дверь, і дверь уже открита. І так, каже, вони проходять цілу ніч.

Коли люди на пляжах лежать, злодії квартири оббирають, констатують міліціянти. І вирушили громадянам пояснювати, як квартиру оберігати. Комусь такі поради до одного місця...

А хтось має свій метод: щоб ні собі, ні міліціянтам клопоту не було - на літо поставить нового замка.

Мешканець будинку:

- Це тимчасовий замок. Зараз зробимо ремонт і поставимо нові замки.

Олена Василяка, заступник керівника Дніпровського РУ міліції м. Києва:

- Найнадійніший замок - у якого ключ у вигляді сейфового ключа. Чим довший ключ і чим більше зазубрин, тим важче його відкрити. Дешеві китайські замки - їх підбирають шляхом підбору ключа. Завжди на 10-15 ключів знайдеться один, який підійде.

Більшість квартирних злодіїв працює за однаковим принципом: кожен спеціалізується на певному типу замка. А тому, для надійності, варто встановити кілька різних замкових механізмів.

Борис Сачалко, кореспондент:

- Злодійницька креативність. Кожен крадій, щоб залізти у квартиру, використовує власну фантазію. Якщо не вдається зламати замок, що на дверях, залазять через вікна. До вікон, як правило, добираються по деревах.

А ще залазять газовою трубою або з козирка над під'їздом.

Правоохоронець:

- В даному будинку встановлена решітка, яка в даному випадку служить допомогою для злодіїв, який може потрапити на козирьок - і вільний доступ до другого поверху, одного і другого вікна.

Найчастіше обкрадають помешкання на двох перших або останніх поверхах. Щоб злодії не залізли, міліціянти радять ставити ґрати.

Правоохоронець:

- От на першому поверсі встановлені грати правильно: мешканці забезпечили охорону житла. Але дані грати є сходинкою до другого поверху, і тому рекомендується мешканцям другого поверху теж встановити грати.

Злодії обирають квартири не навмання. За власником житла можуть довго спостерігати: на якій машині їздить, у що вдягається, чи носить коштовні прикраси. А тому як любите розкошувати - подбайте про охорону.

Володимир Пугар, дільничний інспектор Дніпровського РУ міліції м. Києва:

- Ще - сигналізацію або відеоспостереження. Наприклад, при спрацюванні сигналізації працівники ВДСО прибувають на виклик за 3 хв.

Гарячим слідом знайти злочинця легко. Траплялося, що міліціянти затримували крадіїв, доки господарі квартири спокійно відпочивали на морі.

Борис Сачалко, Олександр Данилов. НТН.