Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

26 березня 2010, 11:16 Пограбування
Безпека більшості українських банків залишає бажати кращого
Безпека більшості українських банків залишає бажати кращого

Беззахисні, і в тому дуже вперті - такими називають українські банки правоохоронці. Вони занепокоєні великою кількістю пограбувань. Але що зробиш, коли багато фінустанов самі провокують злочинців відвертою байдужістю до власної безпеки. А головне - безпеки своїх клієнтів.

За останні 5 років на Донеччині пограбували 32 банки. Здобиччю нападників ставали різні суми: від кількох десятків до семисот тисяч гривень. Та найстрашніше інше: життя і працівників, і клієнтів часто-густо залежить від випадкової кулі.

Надія Чуйко, заступник керівника відділу безпеки НБУ в Донецькій області:

- Национальный банк издал постанову, которой уже до 1.01.2011-го года обязал коммерческие банки принять все меры к видеонаблюдению, к охранной сигнализации, к тревожным кнопкам, к бронированию стекол.

Цими обов’язками банки нехтували й нехтують надалі. Через відсутність елементарного захисту у фінустановах гинуть люди.

Ігор Тіхіло, заступник керівника ГУМВС України в Донецькій області:

- Необходимо разработать четкую систему требований к системе безопасности банков. Не просто разработать ее, а установить и ответственность руководителей банковских учреждений за невыполнение этих требований.

В Донецьку зафіксовано випадки багаторазових пограбувань одного банківського відділку. Міліціянти зауважують: постраждалі не вчаться навіть на своїх помилках.

Юрій Седнєв, перший заступник керівника Донецького МУ міліції:

- При последующих разбойных нападениях на эти же банки, в некоторых случаях даже на те же помещения - это в Калининском районе, примерно, через год было совершено нападение, в Кировском - на "Правэксбанк", но, к сожалению, руководство не предприняло вообще никаких мер, и, в первую очередь, по безопасности, непосредственно сотрудников.

Контроль над безпекою фінустанов правоохоронці втратили років 15 тому. І нинішня добровільна система дедалі частіше призводить до непереливків.

Олександр Токарев, Олександр Осадчий, Донецьк, НТН.