Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

15 січня 2010, 12:50 Пограбування
13-річний вихованець інтернату обікрав суддю
13-річний вихованець інтернату обікрав суддю

На Чернігівщині відзначився тринадцятирічний вихованець інтернату. Разом із товаришем він обікрав суддю. В такий спосіб підліток помстився за давню образу. Дорослий чиновник дитячої логіки розуміти не хоче - він тепер позивається до інтернату.

Ім’я тринадцятирічного Сергія Грачова знає тепер мало не увесь район. Скромний вихованець інтернату відзначився тим, що обікрав місцевого суддю. Свою жертву запам'ятав добре: служитель Феміди колись вів справу про викрадення підлітком велосипеда. Хлопчина образився, і надумав перевірити статки кривдника. На діло вирушив з товаришем.

Сергій, вихованець Городнянської школи-інтернату:

- "Пойдем, сходим, его проведаем?" - "Пойдем". - "Пошли". Його не було, і ми через задній хід зайшли.

Злодюжки залізли до будинку, і невдовзі під диваном знайшли поліетиленовий пакет. Там було шість тисяч гривень.

Роман Лутченко, перший заступник керівника Городнянського РВ міліції:

- Они поделили пополам эти деньги. На часть из них старший купил себе DVD в магазине местном, и раздал своим сотоварищам: кому - 100, кому - 200, кому - 300 гривен. Одному даже 1000 грн. дал.

Суддя помітив пропажу за три дні. А в цей час вихователі дивувалися, звідки у хлопців гроші.

Сергій Котенко, вихователь Городнянської школи-інтернату:

- А перед цим я видавав їм кишенькові гроші до Нового року. І продукти закупляли, і допомагать. Побачив, що грошей трохи більше. Я видав по 25 гривень. А в них було в районі 50-ти. Я запитав: звідки гроші? Мені той борги оддав. Мені той…

Все стало на місце, коли до закладу завітали кремезні дядьки в погонах. Малі багатії налякалися, й одразу зізнались. Сергія одразу ж затримали, проте, за кілька днів відпустили, бо неповнолітній. На запитання, як з ним бути далі, вихователі розводять руками.

Світлана Маланчук, заступник директора Городнянської школи-інтернату:

- І підхід до нього індивідуальний. Вихователі і класні керівники, і ми, як адміністрація, знаходили, щоб вчився і виховувався морально правильним учнем. Але ж із самого дитинства у нього була схильність до крадіжок. Батько теж був судимий за крадіжку.

Сергій Котенко, вихователь Городнянської школи-інтернату:

- Спадковість обов’язково. Батько його нещодавно повернувся із місць покарання. Він живе - не дай Бог кому побуть і побачить, в яких умовах він живе. Людина просто за собою не слідкує. Це все предалося, мабуть, і Олегу.

Балачки про вроджену схильність до злодійства - нісенітниця, запевняють психологи. До хлопця треба знайти підхід.

Яніна Сушицька, психолог:

- Ген воровства не присутствует. Это ярлык, который люди привыкли клеить на детей, которые из интерната. Недосмотренные дети, нехватка внимания. Если делать профилактику для ребенка, это все очень индивидуально, и дать четко полезный совет нельзя. Кого-то надо наказать очень сильно, а с кем-то просто поговорить и привести примеры.

Поки з Сергієм розмовлятимуть педагоги, поплічник сидітиме в СІЗО - йому вже виповнилося п’ятнадцять. Тож за крадіжку відповість по-дорослому. А тим часом, суддя позивається до інтернату, щоб повернули вкрадені гроші.

Андрій Герко, Віталій Савенко, НТН.