Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

22 жовтня 2015, 21:07 Вбивства
Трагедія у шведській школі
Трагедія у шведській школі

Кривава перерва у шведській школі міста Тролльхеттан. Із мечем в руках на учнів та вчителів напав чоловік у масці. Це сталося під час обіду в їдальні. Двох вбив, ще двоє - у лікарнях. Хто він, цей терорист, і чи відомі мотиви?

Нечувана кривава атака в школі шведського міста Тролльхеттана шокувала всю країну. О 10-й ранку у їдальні з'явився невідомий чоловік у масці, озброєний кількома ножами і мечем. У костюмі кіногероя він почав фотографувався з дітьми. А потім немов навіжений кинувся на учнів та вчителів. Ніхто навіть уявити не міг, що зброя справжня, а перед ними - холоднокровний убивця. 

- Ми думали, це костюм на Хелловін, один з моїх друзів хотів навіть сфотографуватися з ним.

Едона, школярка:

- Він наче солдат з довгим мечем крокував у бік класів. Він був весь у чорному, з маскою на обличчі. Я запам'ятала блакитні очі, але мені здається, що це були контактні лінзи.

- Коли всі збагнули, що це не жарт? До твого класу він заходив?

- Він почав нападати, різати людей, всі кричали, панікували й зачиняли в класах.

Далі несамовитий крик дітей, сльози та постріли. Вже за десять хвилин після появи кривавого маніяка біля школи було повно поліції, машин швидкої допомоги. Нажахані трагедією батьки учнів намагалися прорватися до закладу. Входи й виходи до школи перекрили і рідних не пускали. Мами ледь не збожеволіли, адже не знали, чи живі їхні доньки та сини. Чотирьох людей - двох учнів і двох вчителів - кат буквально порубав. Один педагог помер, трьох поранених забрали в лікарню. Тим часом полісмени вже тримали на мушці нападника.

Томас Фуксборг, речник поліції:

- Поліція змушена була стріляти, бо він становив загрозу і відмовлявся скласти зброю. Ми обшукали два поверхи, всі кабінети, щоб пересвідчитися, що злочинець не мав спільників, і що всім пораненим надали допомогу.

І вже за кілька годин після кривавої розправи перестало битися серце 11-річного пораненого хлопчика. Ще один - 15-річний - учень і вчитель у лікарні. Їх рятують медики. На межі життя й смерті й вбивця. Хоча ЗМІ спочатку повідомили, що злочинця знешкодили.

Вже відомо - несамовито рубав дітей 21-річний місцевий мешканець - Антон Петтерсон. Його рідний брат - Оскар - у соцмережах красномовно пише про расизм, Гітлера і перенасиченість Швеції іммігрантами. Діти, які стали жертвами розправи - переважно з таких родин. Втім, чи дійсно це мотив страшного злочину - з'ясовує поліція. Допитати підозрюваного їм поки не дозволяють медики.

Прем'єр-міністр Швеції Стефан Левен:

- Це чорний день для Швеції. Жодні слова підтримки не допоможуть родинам постраждалих під час цієї жахливої атаки. Ніхто не знає, що переживають зараз ці люди. Ми, уряд, лише запевняємо, що забезпечимо усім необхідним і за потреби надамо допомогу.

Версію про теракт поки спростовують. У Швеції оголошено жалобу за загиблими.