Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

4 грудня 2014, 22:21 Вбивства
На Житомирщині тиснуть на свідків, аби виправдати вбивцю
На Житомирщині тиснуть на свідків, аби виправдати вбивцю

Безневинна жертва чи жорстокий вбивця? Розправа над самотньою пенсіонеркою на Житомирщині набула неабиякого резонансу. З підозри у злочині затримали 15-річного школяра. Підліток зізнався й розповів деталі. А вже за кілька днів до села почали навідуватися невідомі й залякувати мешканців, аби ті добре відгукувалися про хлопчика. Захисники переконують - правоохоронці намагаються засудити невинну дитину.

Житомирщина. Село Лумля. 240 мешканців - здебільшого пенсіонери. Вулицями поодинці вже не ходять. Через вбивство вісімдесятидворічної бабусі намагаються сидіти по домівках.  

- Я вже боюся і додому йти. Учора-позавчора приїхало 6 машин, а я ж одна, хто коло мене там є? Учора приїхало 3 машини, сьогодні одна машина. Кажуть, на нього даремно напали.

Під постійним тиском пенсіонерка живе останні кілька днів. Невідомі навідуються до села й наполегливо радять не казати про 15-річного школяра нічого поганого.

- Приїхали, сказали, що в прокуратурі заставляли цього Артема, сексуальним насиллям погрожували, щоб він підписав зізнання, і сказали, що ми приїхали невинну дитину рятувати.

Хлопця затримали з підозри у вбивстві місцевої мешканки. Новина про загибель доброзичливої бабусі селян приголомшила.

Сусідка загиблої:

- Заходимо - лежить, тулуб такий полубоком, рука сюди скинута, і голова в подушці, і таке скуйовджене волосся. Бабуся була акуратно, завжди зачесене все, кажу: вона убита.

Правоохоронці підтвердили - пенсіонерку задушили. Міліція запідозрила й затримала місцевого підлітка. Він розповів - вбив бабусю, аби вкрасти 3 тисячі гривень. Щиросерде зізнання й чимало доказів на місці злочину.

Сергій Фадєєв, т.в.о. керівника Малинського МВ міліції:

- На місці події було вилучено речові докази, які підтверджують причетність до злочину мешканця цього ж села, віком 15 років, до скоєння умисного вбивства.

Крадіжки, бешкет. Міліційний відділок для підлітка став вже другою домівкою. Правопорушника попереджали, притягали до відповідальності батьків за неналежне виховання. Та щоразу відпускали, бо малий. Селяни зізнаються: нерідко й самі не подавали заяв на неповнолітнього крадія. Що жорстоке вбивство - то справа рук саме його - місцеві не сумніваються. Алібі у хлопця немає. Де був син у день скоєння злочину - батьки сказати не змогли. 

- Яка це треба щоб була мама, щоб не знала, де її діти знаходяться цілу ніч. Ви мені розкажіть, то хто повинен відповідати. Вони вдома не ночують, а їм на ранок у школу.

Та й у школі хлопця вже давно не бачили. Позитивної характеристики і тут не дають.

Наталя Васечка, заступник директора школи:

- Він залишав свій рюкзак в школі, і книжки були в школі. Ми не знали, де ця дитина. Коли ми телефонували батькам, вони говорили, що він хворий, наприклад, а взагалі його не було. Де він був, що з ним було, тобто батьки не могли пояснити.

Селом поширилися чутки - незабаром підлітка відпустять додому, тож люди кинулися до місцевої чиновниці, що скликала термінові загальні збори. За годину зібрання ухвалило:

Клавдія Савченко, Лумлянський сільський голова:

- Просити слідчі органи, органи прокуратури залишити в ізоляторі Куткова до суду. І просити суд винести справедливий вирок.

Люди розійшлися по домівках, але не заспокоїлися. Готові свідчити в суді, аби тільки засідання були відкритими.