Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

14 березня 2014, 23:25 Вбивства
У донецькому протистоянні пролилася кров
У донецькому протистоянні пролилася кров

Кривава бійня в Донецьку. Побилися представники двох мітинґів - проросійського та прихильники соборності України. За офіційною інформацією, одна людина загинула, більше півсотні постраждали. На Донеччині сьогодні день жалоби.

Прихильники соборності на площі Леніна зібралися приблизно о 6-й вечора, їхні опоненти годиною раніше. Незважаючи на ймовірні провокації, у проукраїнських активістів настрій був піднесений.

Марія Олійник, мітинґувальниця:

- Ми протів того, щоб вводилися війська в Крим і на Донеччину, і взагалі щоб нам хтось диктував. Ми тут самі живемо у незалежній Україні.

Та за годину повторюється ситуація, яка була тиждень тому. Щойно прибічники соборності вирішують розходитися - виникає бійка.

- Когда стали все разходиться, когда объявлено было конферансье о том, что расходяться, двинулась толпа прорусско настроенных ребят в нашу сторону.

Більшість проукраїнських мітинґарів до протистоянь, зізнаються, не були готові.

- Ну как подготовленные - я в туфлях, я вообще с работы ехал, и вот так.

Та з площі не втекли.

- Мы с ребятами стали оборонять женщин, мирных людей, сцену, оборудование, их было превосходство количественное в разы.

Протестувальники відповідають сльозогінним газом. Міліція намагається розборонити мітинґарів - стає ланцюгом між двома таборами людей. З боку проросійськи налаштованих летять яйця, кульки з фарбою, петарди та інші предмети. 

- Летит стул в толпу, над милицией, полетел стул назад.

Зрештою кількох прибічників соборності України вдається відвести до автобусів, але проросійські мітинґарі кидаються на живий щит з правоохоронців. Місиво тривало недовго. Але за ці секунди встигли поранити хлопця - проукраїнського протестувальника. Опоненти не припиняли атакувати. Зрештою проукраїнським митинґарям правоохоронці роблять коридор. Та навздогін кидаються опоненти. Частина з них просить не чіпати хлопців. Утім, у запалі ті добивають вцілілих протестувальників.

Наслідки мирних мітинґів у Донецьку - одна людина померла від ножового поранення в машині швидкої. Це Дмитро Чернявський - прес-секретар місцевого осередку Свободи.

Олена Петряєва, в.о. керівника департаменту охорони здоров'я Донецької облдержадміністрації:

- Гематомы, ссадины кисти рук. При первичном осмотре установлено также входное отверстие от ранения колюще-режущим предметом в области подключичной артерии справа.

Чимало й постраждалих - більше п'яти десятків! У більшості розбиті голови та отруєння газом.

- Камень попал, чуть выше глаза, в бровь, рассек.

За фактом масових заворушень розпочате кримінальне провадження, затримані 4-ро найактивніших осіб з-поміж мітинґувальників. Упізнані й інші.

Костянтин Пожидаєв, керівник ГУ МВС України в Донецькій області:

- 300 человек идентифицированы. Пока, я еще раз повторяю, пока граждан России среди идентифицированных лиц нет.

Оцінює головний правоохоронець міста й дії підлеглих, загалом, каже, задоволений, але зобов'язався провести перевірку.

Костянтин Пожидаєв, керівник ГУ МВС України в Донецькій області:

- Милиция реагировала в то время, когда летели петарды и яйца. Но когда из 2500 людей начать вытаскивать, от этих людей какую-то часть, то мы бы спровоцировали еще большие акции. Я назначил проведение служебного расследование по действиям работников милиции, по результатам которого в ближайшее время будут сделаны определенные кадровые выводы.

А ось у місцевої прокуратури є запитання до чиновників.

Микола Франтовський, прокурор Донецької області:

- Прокуратурою вже почалася перевірка відносно посадових осіб органів місцевого самоврядування і влади, яким чином могла дозволити проведення мітингів, двох мітингів на одній території і майже в один час.

Зараз на площі Леніна, де вчора ввечері було протистояння, лежать квіти. Їх приносять небайдужі городяни, які вшановують пам'ять загиблого. 14 березня в Донецьку оголосили днем жалоби.