Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

30 грудня 2013, 21:58 Вбивства
Волгоград у жалобі за жертвами терактів
Волгоград у жалобі за жертвами терактів

Справжнє пекло в російському Волгограді. Два теракти за добу, 32 загиблих, сім десятків людей постраждали. Дев'ятеро з них у вкрай тяжкому стані. Бомби здетонували смертники. Після потужних вибухів у місті розпочалася паніка. Нині в самому місті та області оголошено триденну жалобу, скасовані всі святкові заходи. За повідомленням вітчизняного Міністерства закордонних справ, серед жертв і поранених від обох терактів українців немає.

Перший пристрій здетонував вдень у неділю в будівлі залізничного вокзалу, розташованого в центрі міста. Загинули 17, поранень дістали чотири десятки людей. Вибух зафіксувала камера зовнішнього спостереження. Терорист-смертник активував бомбу на вході перед рамкою металошукача. На шляху нападника став поліціянт. За мить - рвонуло.

Володимир Маркін, представник Слідчого комітету РФ:

- Предварительная мощность этого устройства не менее 10 кг в тротиловом эквиваленте. Жертв могло быть гораздо больше, если бы не сработала так называемая заградительная система на вокзале. Она не позволила смертнице проникнуть через рамки металлоискателя в зал ожидания.

Спочатку Національний антитерористичний комітет повідомив, що підірвала бомбу смертниця. Згодом Слідчий комітет спростував інформацію й визнав - це міг зробити чоловік. Нині припускають, що теракт скоїв Павло Печонкін. Чи це так - буде відомо після аналізів ДНК. Його батько вже здав кров для проведення тестів.

І менше ніж за добу Волгоград струсонуло вдруге. Бомба вибухнула у тролейбусі в ранкову годину пік. Смертник підірвав 4 кілограми тротилу. За останніми повідомленнями, загинули 14 пасажирів, три десятка постраждали.

Свідок:

- Наши окна как раз выходят сюда на дорогу. Слышу, как закричала женщина и взрыв. И все стекла у нас на полу.

Свідок:

- Взрыв был такой, что я отпрянула от окна и думаю, да что же. И сразу подумала, что это бомба.

Рвонуло так, що з тролейбуса зірвало дах і залишився сам металевий каркас. Нині слідчі допитують свідків, пасажирів, що вижили, й вилучають записи відеокамер. За фактами вибухів порушено кримінальні справи за статтями "терористичний акт" і "незаконний обіг зброї".

Володимир Маркін, представник Слідчого комітету РФ:

- Для оказания помощи в расследовании теракта в Волгограде направлена ещё большая группа следователей и криминалистов центрального аппарата Следственного комитета, а также опытные сотрудники из других региональных следственных управлений, соседних с Волгоградской областью.

Правоохоронці припускають, що обидві трагедії взаємопов'язані. Крім того, знайдені у зруйнованій будівлі залізничного вокзалу деталі дають підстави вважати, що недільний теракт могли влаштувати ті, хто був причетний до жовтневого вибуху у Волгограді. Тоді в салоні рейсового автобуса смертниця підірвала разом із собою шістьох людей, 37 були ушпиталені. Згодом один із поранених помер. Нині в самому місті та області оголошено триденну жалобу, скасовані всі святкові заходи. За повідомленнями поліції, у Волгограді почалася паніка. Городяни не користуються громадським транспортом і пересуваються пішки. Кілька торговельних центрів припинили роботу. Відомо, що сім'ям загиблих виплатять по мільйону рублів, постраждалим - від 200 до 400 тисяч. За повідомленням вітчизняного Міністерства закордонних справ, серед жертв і поранених від обох терактів українців немає.