Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

30 березня 2012, 13:14 Вбивства
Жертва миколаївських гвалтівників Оксана Макар померла
Жертва миколаївських гвалтівників Оксана Макар померла

Померла жертва миколаївських ґвалтівників Оксана Макар. Лікарі боролися за її життя три тижні, а вся Україна збирала гроші на лікування. Однак, урятувати тяжко поранену дівчину не вдалося. Вранці в неї зупинилося серце.

Зґвалтовану, побиту, обпечену, але ще живу дівчину знайшли на закинутому будівництві 10 березня. У лікарні півпритомна Оксана вказала на своїх катів - трьох хлопців, з якими познайомилася напередодні. Нелюдів затримали, вони в усьому зізналися.

Затриманий:

-  Изначально она не сопротивлялася.

- Так почему вы переживали?

- Ну, так заявой пугали.

- И ты решил от нее избавиться? Каким образом?

- Задушил руками. Ребята пошли на кухню.

Дівчина дістала 55% опіків тіла, однак була при пам'яті. Уже тоді миколаївські лікарі готували її матір до найгіршого.

Тетяна Суровицька, мати Оксани Макар:

- Почек там нет, все сварилось заживо, ручки - уголь сплошной. Настроили меня на все. Я подписала бумаги на отсечение ручек, потому что если их не отсечь, ребенок вообще умрет, пошла гангрена до плеча.

За кілька днів дівчину перевезли до Донецького опікового центру - найкращого в Україні. Їй зробили операцію з очищення легеней, а два дні тому пересадили шкіру. Весь цей час постраждала перебувала в стабільно тяжкому стані, і не могла дихати самостійно. Стримано-оптимістичні заяви лікарів багатьом давали впевненість: наперекір усьому, Оксана виживе. Та сьогодні, після трьох тижнів лікування, серце пацієнтки не витримало.

Владислав Грінь, керівник Інституту невідкладної і відновлювальної хірургії ім. Гусака:

- Начиная со вчерашнего дня, мы уже обратили внимание, что вынуждены поддерживать её сердечную деятельность. Добавляли специальный препарат, стимулирующий деятельность сердца. К сожалению, прогрессировал сепсис. Особенно это сказывалось на функции легких. И сегодня примерно в 8:30 началось легочное кровотечение, с которым мы изо всех сил боролись.

Еміль Фісталь, керівник Донецького опікового центру:

- Исход был предрешен самой травмой. Мы использовали один шанс из тысячи, чтобы спасти эту пациентку. Она 10 минут провела на морозе, и дышала этими продуктами горения, там какие-то тряпки были, и они долго тлели, в результате она получила и задымление легких, отравление угарным газом и то, о чем мы говорили - переохлаждение.

Дівчину поховають у Миколаєві у весільній сукні, як за традицією віддають землі незаміжніх. Мати Оксани сподівається: вбивць її дитини покарають сповна.

Тетяна Суровицька, мати Оксани Макар:

- Когда я с ней разговаривала, я ей пообещала, что все сделаю. Они просто ответят. Я не буду устраивать самосуд, я не имею права. Я жизнь не давала, в отличие от некоторых, которые смогли жизнь забрать. Я эту войну закончу. Я отомщу за неё, чего бы мне ни стоило.

Тепер кримінальну справу проти трьох заарештованих перекваліфікують на навмисне вбивство з особливою жорстокістю. Це найтяжчий злочин, за який кримінальний кодекс передбачає від 10 до 15 років позбавлення волі, або навіть довічне ув'язнення.