Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

28 березня 2012, 11:31 Вбивства
На п'яту річницю смерті Максима Курочкіна правоохоронцям вдалося лише дізнатися ім'я кілера
На п'яту річницю смерті Максима Курочкіна правоохоронцям вдалося лише дізнатися ім'я кілера

27-го березня 2012 року - п'яті роковини смерті російського підприємця Максима Курочкина. Його вбивство стало одним із найрезонансніших за всю історію незалежної України. Нагадаю, скандально відомого бізнесмена застрелили просто на порозі суду в оточенні цілої купи правоохоронців. Гучний злочин по черзі розслідували кілька відомств. Слідчі хваляться: їм відоме ім'я убивці. Але здобуток - сумнівний, адже у справі про загибель Скаженого Макса так нікого і не затримали.

Слухати справу Максима Курочкина почали рівно о 14-й. Засідання нічого сенсаційного не обіцяло. За чотири місяці до цього скандального російського бізнесмена затримали в Бориспільському аеропорті після прильоту з Москви, і звинуватили в здирництві. Коли епатажного підозрюваного виводили із зали суду, він ще встиг відповісти на жарт журналіста НТН:

- Вы не жалеете, что приехали в Украину?

- Не жалею, я делаю свою работу.

Це були його останні слова. Куля наздогнала Скаженого Макса просто біля виходу зі Святошинського суду, і влучила в серце. Поранений помер ще до приїзду "швидкої".

Тетяна Монтян, адвоката:

- Я його знала в період часу з 89 по 94 рік, коли ми разом вчилися на юридичному факультеті МГУ. Він завжди був такий, яким ми його бачили у розквіті його кар'єри. І єдине, що мене дивує, - що його вбили в достатньо солідному віці. Я вважала, що його уб'ють значно раніше.

За підтримки впливових чиновників у вищих ешелонах української влади Курочкин мав в Україні серйозний бізнес - був співвласником низки Обленерго, інвестував в будівництво елітних готелів. Окрім іншого, з його ім'ям пов'язували криваві розбірки довкола дніпропетровського ринку "Озерного".

Тетяна Монтян, адвоката:

- Не поділили гроші, і він став зайвим. Причому, абсолютно очевидно, що на Україну він втік від якихось своїх бізнес-розборок.

Володимир Поліщук, керівник управління МВС України:

- Людина доволі впливова була, і на політичному олімпі у ЗМІ. Мав певні економічні проблеми. Зрозуміло, яка причина може бути.

За фактом вбивства Курочкина одразу порушили кримінальну справу. А вже за два місяці до неї долучили матеріали з іншої - про розстріл на Київщині шефа його особистої охорони та ще двох знайомих.

Володимир Поліщук, керівник управління МВС України:

- Наразі встановлено особу, яку підозрюють у вчинені цього злочину. Не виключено, що саме ця людина може перебувати зараз у Росії.

Правоохоронці вже знають, що п'ять років тому саме кримінальний авторитет на прізвисько Жора пробрався на дах багатоповерхівки навпроти приміщення суду, поцілив у Курочкина з фінської снайперської рушниці. Шукають кілера й досі.

Володимир Поліщук, керівник управління МВС України:

- Підрозділами міліції зараз вчиняються певні заходи, конкретно працює департамент карного розшуку для того, щоб міжнародними каналами встановити місце знаходження обвинувачуваного.

Кому ж насправді перейшов дорогу Скажений Макс - і після 5-ти років слідчих дій залишається загадкою. Темпи розслідування дозволяють припустити: імена замовників резонансного вбивства назвуть не скоро.