Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

12 січня 2012, 12:45 Вбивства
На Черкащині затримали браконьєрів, які вбили лося
На Черкащині затримали браконьєрів, які вбили лося

Дику природу - на делікатеси. Зазвичай саме це гасло спонукає до дії браконьєрів, бо за рідкісну здобич можуть отримати чимало грошей. А що нищать червонокнижних тварин - байдуже. Одне таке вбивство скоїли на Черкащині.

Стандартна перевірка території. Оглядають лісові господарства навіть у великі свята.

Пильнують таки недаремно. Єгері кинулися туди, звідки лунали тривожні звуки. Побачили човна, а поряд - молодика.

Володимир Коваленко, єгер:

- На наші запитання ціль перебування відповів: закінчився бензин, не може від'їхати від берега. Попросили показать - повний бак.

Навіщо чолов'яга розповідає казочки - єгері почали з'ясовувати разом із міліціянтами. Оглядаючи території, побачили спільників, які намагалися втекти іншим човном. Підозрілих плавальників затримали. А на сусідній галявині правоохоронці побачили результати їхнього перебування в мисливському господарстві.

Станіслав Шинкаренко, керівник Золотоніського МРВ міліції:

- При огляді місця події було виявлено дві туші: самця та самки лосів, а також три гільзи та кулі до мисливського карабіну "Тигр" калібру 7,62 мм.

Сезон полювання нині відкритий. Та тільки на сохатих ліцензії не видають - їх стріляти не можна.

Володимир Коваленко, єгер:

- Вони в червоній книзі, заборонено по всій території України полювання.

Утім, браконьєрство квітне. Навіть попри можливе покарання гривнею, ув'язненням або умовним терміном, адже спритники зазвичай просто відкуповуються за завдані збитки державі. А натомість мають добрий заробіток. Приміром, тушу отакого сохатого можна продати за десять тисяч зелених. Кому? Ресторанам, де цю дичину вважають делікатесом. Утім, з такими обсягами браконьєрства невдовзі не те що ласувати, подивитися на лосів буде годі.

Володимир Коваленко, єгер:

- Не так вони поширені на Україні, щоб вибивати такою кількістю.

За часів незалежності України сохатих поменшало майже на десять тисяч. Нині лосів немає в третині областей. Ось, приміром, на території цього господарства на Черкащині залишилися з десяток родин. Було в рази більше.

До речі, вбита лосиця була вагітна двома діточками.