Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

10 вересня 2010, 13:29 Вбивства
У Львові після перебування в міліції помер молодий чоловік
У Львові після перебування в міліції помер молодий чоловік

Скандал у Львові: молодик помер від черепно-мозкової травми після перебування у відділку міліції. Родичі загиблого переконані - його катували. В міліції кажуть - парубок забився сам.

Наталя Стадник, мати загиблого:

- Я буду молилася, буду просити, щоб ті люди, які тебе били, які забрали так скоро в тебе життя, відповіли, перше, перед Богом і перед законом.

Пані Наталя впевнена, що її тридцятирічний син Михайло помер унаслідок катування в міліції. У нього залишилася дружина та шестирічний син Олег. Судово-медична експертиза засвідчила перелом склепіння черепа і численні садна на тілі.

Наталя Стадник, мати загиблого:

- Він як би був в бетономішалці, в мене таке враження.

Василина Стадник, сестра загиблого:

- На п'ятках якби відбиття п'ят іде. І на шиї смугастої форми були такі - ми навіть бачили коли, ховали - в нього шия була синя, і як би сліди удушшя. Губа була розбита, вся була вирвана.

Правоохоронці запевняють: чоловіка не били. Пояснюють - затримали Михайла, коли той заліз до чужого підвалу. Він був добряче напідпитку, тож довелося протримати його у відділку до ранку. А як вели на допит з однієї будівлі до іншої, в затриманого раптово почалися судоми. Все випадково зафіксувала камера відеоспостереження.

Станіслав Броневицький, керівник Львівської міліції:

- На банку ВТБ на вулиці героїв УПА встановлена камера відеоспостереження, яка зафіксувала, що громадянин ішов, похитуючись, і, крім того, похитнувся і впав, вдарившись головою об тротуар.

Згідно з результатами судмедекспертизи, черепно-мозкову травму покійний міг дістати під час падіння. А синці, зокрема на грудях, могли утворитися під час непрямого масажу серця. Щоправда, медики, яких викликали до Михайла, такого масажу не робили.

Анна Закопець, медсестра швидкої допомоги:

- Наша допомога була - то, що ми зробили йому передню тампонаду носа. Зробили йому протисудомний. Магнезія і фуросемід протинабряковий. Ми йому реанімації ніякої не робили.

Свою версію походження синців на тілі загиблого має правозахисник Олег Мицик.

Олег Мицик, правозахисник:

- П'ятдесят одна точка дотику. Тобто синяки і садна. В тому числі, в такому екзотичному місці, як п'ята. Що є улюбленим місцем катування - дубинкою чи палкою по п'яті. Така кількість тілесних ушкоджень не може утворитися іншим чином, крім довго тривалого побиття, з метою вибивання свідчень.

Михайло для катування - ідеальний об'єкт, каже юрист. Невисокий соціальний статус, любитель оковитої, та ще й упіймали на гарячому.

Олег Мицик, правозахисник:

- Дуже часто виясняється, що працівники міліції, щоб покращити результати такого розкриття, прагнуть повісити, підвісити громадянину, що затриманий на одному випадку там дрібної крадіжки з підвалу всі інші випадки крадіжок з підвалів.

Прокуратура Франківського району Львова здійснила перевірку - міліція у смерті чоловіка не винна. Та в обласній прокуратурі вирішили, що ставити крапку в цій справі ще зарано.

Олег Синишин, керівник управління Львівської обласної прокуратури:

- На даний час триває додаткова перевірка, в межах якої призначено судово-медичне дослідження з приводу встановлення механізму утворення тілесних ушкоджень.