Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

5 серпня 2010, 11:45 Вбивства
На Львівщині сторожі забили до смерті місцевого мешканця
На Львівщині сторожі забили до смерті місцевого мешканця

Приватна власність смертельно недоторканна. На Львівщині сторожі забили до смерті місцевого мешканця, який прогулювався територією біля орендованих ставків. Міліція затримала завзятих оборонців власності. Та орендар ставків запевняє: урвався терпець, бо місцеві регулярно крадуть рибу з водойм.

Мирослава Зрайло, мати загиблого:

- Не можу, звідки визирати тебе Іване, де тебе Іване визирати із якого боку!

Тридцятирічний син пані Мирослави Іван помер два тижні тому, просто під ногами у сторожів водойм. Четверо молодиків копали його абикуди, розповідає Василь. Він також прогулювався того трагічного вечора.

Василь Мошовський, постраждалий:

- І ми з Іваном ішли, там якраз таке перехрестя, і нас начили там, вони вийшли з-за тих швалів і нас начили копати, бити. Потім Іванові зробилося погано.

Охоронці, коли зрозуміли, що переборщили, викликали фельдшера. Та було запізно - чоловік помер. Василеві поталанило: його травмували менше. Постраждалий пояснює: охорона ставка запідозрила їх у незаконній риболовлі, хоча вони були без вудочок чи сіток. Селяни ж обурені: кажуть, сторожі вже не вперше здіймають руку на місцевих.

Іван, постраждалий:

- Йшов за коровами, не було коров не прийшли. Вони ходять сюда на став, і я йшов вже додому, виходять їх 6 чоловік і мені зломили ногу і кинули в воду.

Андрій, постраждалий:

- Мене били від десятої до другої години щоп’ять мінут.

Більчанські ставки в оренді ще з початку 90-х. Та жодної демаркації тут немає й досі.

Володимир Ісик, Більчанський сільський голова:

- От бачите ми стоїмо на полі. Жодної таблички, що тут починаються стави немає. Відповідно люди, якщо приїжджають десь з міста відпочивати, вони не знають, що за стави.

Очільник села вже написав купу звернень до фірми-орендарки, та поки що всі без відповіді. З журналістами "Свідка" голова правління підприємства зустрітися відмовився. Під час телефонної розмови пояснив: місцеві систематично крадуть рибу зі ставків. І не просто вудять, а закидають сітки.

Голова правління, по телефону:

- Поставлено на промислову основу було... Ви зрозумійте мене, що, якщо я запустив 100 тисяч, то я восени візьму 40 тисяч, то дуже добре. А де дівається різниця? Де дівається, крадуть, де дівається.

Міліція затримала двох нападників. Ще один підписав зобов’язання про невиїзд. Молодики хоча й захищали приватну власність, та їм загрожує суворе покарання.

Роман Колодзинський, керівник Миколаївського РВ міліції:

- На ставах біля села Більче Миколаївського району було скоєне фактично вбивство. Ну, але на даний час воно кваліфікується як тяжкі тілесні ушкодження зі смертельними наслідками. Значить вони мали повідомити, якщо був інцидент в міліцію, якби знайшли сіти чи вудочки мали подзвонити в рибінспекцію.

Селяни налаштовані розірвати договір оренди й повернути ставки. Тоді в них, як колись: діти зможуть купатися, а дорослі рибалити, без ризику для життя.

Мирослава Зрайло, мати загиблого:

- За що, за гнилу рибу, та кажуть, що як стави спустили то тілько тої риби не попродали риби, і риба вся поздихала і нічо, а так вже за рибу забити людину, то просто не вкладається в ніякі рамки.