Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

7 травня 2015, 22:47 Хуліганство
Шукачі металу спаплюжили цвинтар у Чернівцях
Шукачі металу спаплюжили цвинтар у Чернівцях

Майже сотню могил на цвинтарі-заповідникові пошкодили крадії металу в Чернівцях. Вони повиривали з нагробків металеву оздобу. Тепер злодіїв шукають правоохоронці, на кладовищі - лічать збитки.

Відірвані ручки та інше оздоблення на кладовищі на вулиці Зеленій у Чернівцях - мисливці за металом пошкодили приблизно сотню нагробків.

Анжела Николаєва, директор комунального підприємства Заповідник:

- Покрали, зняли швиденько те, що можна було сховати в сумку, що не можна було побачити, що виносять.

Працівники цвинтаря пригадують: востаннє щось схоже сталося тут 2007-го року. Відновити надгробки буде складно, адже чимало з них - раритетні, початку-середини 19 сторіччя. Багато родичів похованих нині живуть за кордоном.

Анжела Николаєва, директор комунального підприємства Заповідник:

- Надгробки дійсно старовинні - ще з австрійського періоду, частина - з румунського, зачепили матеріал, який схожий до кольорового.

За фактом крадіжки металу правоохоронці розпочали кримінальне провадження.

Мар'яна Рева, співробітниця УМВС України в Чернівецькій області:

- Наразі тривають усі необхідні слідчі дії, вживаються усі заходи, щоб знайти зловмисників. Також варто зауважити, що надмогильні плити були не пошкоджені, могили ніхто не розривав.

Нині експерти обстежують пошкодження, аби підрахувати збитки. Кілька заяв уже надійшло і від рідних похованих. Директор заповідника каже: територія кладовища велика, тому прослідкувати - хто й для чого сюди приходить - непросто.

Анжела Николаєва, директор комунального підприємства Заповідник:

- Територія досить велика - понад 35 гектарів, і вберегти нелегко, і люди приходять у різний час, і навіть коли зауваження робиться, що після 8 бажано не приходити.

Та після інциденту працівники заповідника домовилися з правоохоронцями про посилене патрулювання.