Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

18 липня 2014, 00:06 Хуліганство
Епідемія фальшивих замінувань в Україні
Епідемія фальшивих замінувань в Україні

Справжня епідемія фальшивих замінувань в Україні. Від початку тижня телефонні терористи не давали перепочити надзвичайникам мало не в кожному реґіоні. Жартівників не "вгамовують" ані повідомлення про затримання за такі витівки, ані реальний тюремний термін. За останні три дні тільки до столичної міліції було 14 тривожних дзвінків.

Українські надзвичайники в напруженому стані. Країну затопила хвиля масових "замінувань". Залізниці, аеропорти, урядові установи, телеканали, торговельні центри і крамниці.

За останні два тижні вже втретє евакуйовують пасажирів Харківської підземки. О пів на восьму ранку невідомий попередив міліцію - за 15 хвилин на станції Завод імени Малишева буде скоєно теракт. Саме в цей час на роботу їдуть працівники підприємства, що поряд. Там виробляють важку військову техніку - танки й БТРи. Кілька годин слідчо-оперативна група обстежувала підземні закутки. Вибухівки не виявили.

***

Гарячий день видався і для надзвичайників Житомира. Вранці з автовокзалу евакуйовували три сотні людей - працівників і пасажирів. Вже за півгодини анонім розповів про вибухівку в одній із крамниць, розташованій поряд. Нині правоохоронці шукають псевдомінера та посилюють охорону головних об'єктів міста.

Юрій Дем'яненко, керівник УМВС України в Житомирській області:

- За годину представниками вибухо-технічної служби і кінологічної служби УМВС України в Житомирській області були обстежені всі приміщення адмінбудівлі та автовокзалу - вибухових речовин виявлено не було, і через годину робота автовокзалу була поновлена.

***

Під приціл телефонних жартівників сьогодні вкотре потрапив 5-й канал. Також шукали небезпечні предмети в будівлі Генпрокуратури в Києві. Утім, співробітників з приміщень не виводили. Поки міліція виявляла вибухівку - службовці працювали на місцях. За фактами викликів правоохоронці розпочали кримінальне провадження.

Свідок:

- Учитывая, что их очень много в последнее время, этих заминирований, мне кажется, не исключено, что это спланированная акция по дестабилизации обстановки в городе, в столице.

По обіді до центру Києва мчали вибухо-техніки, кінологи й надзвичайники. Анонім повідомив про замінування телеканалу Інтер. За лічені хвилини з будівлі евакуювали всіх працівників.

Сергій Кацан, співробітник холдингу Інтер:

- З цими жартівниками телефонними, які мінують усе, що бачать, суцільний кошмар. На дві години була паралізована робота всього колективу, всіх евакуювали і всі ходили, не знали що робити, і буквально дві години робочого часу ділися в нікуди.

Неправдиве повідомлення за останні три доби вже 14-те у столиці. Кожен виклик - справа копітка. Швидка евакуація і злагоджена взаємодія кількох служб. Семеро співробітників слідчо-оперативної групи, троє чергових ДАІ, шестеро вогнеборців, а за потреби - аварійна й медики. Загалом 7 машин.

Юлія Шевчук, співробітниця Подільського РУ міліції м.Києва:

- Приїзджають слідчо-оперативні групи, спеціалісти вибухо-технічної експертизи, кінологи, еменесники, медики. І приблизно відпрацювання одного об'єкта відбувається протягом трьох годин. І коштує така процедура близько 3 тисяч гривень.

Величезні штрафи за марне використання ресурсів телефонних жартівників не спиняють. Як і суворе покарання за неправдиве повідомлення про теракт - до 6 років за ґратами.Такий термін нині загрожує 31-річному киянину, який напередодні погрожував висадити в повітря одразу кілька об'єктів у місті. Того самого дня удаваного мінера й затримали.