Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

13 квітня 2012, 11:05 Хуліганство
25-річний чоловік відсидить чотири з половиною місяці за тролінг
25-річний чоловік відсидить чотири з половиною місяці за тролінг

Наруга в Інтернеті - це образливо, але на кримінальну відповідальність не тягне. У вітчизняному законодавстві поки не зазначили, як контролювати віртуальний простір. Тим часом лайки та нецензурщини там чимало.

Шон Дафі - двадцятип'ятирічний психічно нездоровий чоловік. Він залишав шаржі і глузливі коментарі на сторінках у соціальних мережах людей, які пішли з життя. Його ув`язнили на чотири з половиною місяця. Це чи не вперше в світі людину покарали за тролінг - саме так такі дії називають користувачі Інтернету. Тролі - це здебільшого провокатори. 

Олексій Шевченко, інтернет-експерт :

- Человеку допустим не нравиться, что написал другой человек и чтобы сбить его с мысли, он пишет что угодно - не по теме, по теме как-то каверзно, на все положительные вопросы отвечает негативно, уводит в другое русло, приводит липовые аргументы.

Прикладів тролінгу чимало і в Україні. Ось приміром, група пам'яті Оксани Макар в одній із соцмереж. Тривалий час тут писали образливі коментарі про  дівчину і за життя, і вже після її смерті. Утім, нині цю спільноту закрили.

Олена Ткаченко, кореспондентка:

В Інтернеті більшість сміливі, бо це простір анонімності. Писати можна все, що завгодно. Просто тому що поганий настрій. Особливо, коли немає змоги виплеснути негатив у реальному житті.

Психологи припускають - тролять люди зазвичай через власні комплекси або власну неприємну життєву ситуацію.

Тетяна Подольська, психолог:

- Может быть в силу каких-то возрастных особенностей они не знают других механизмов, как это выплеснуть, у них есть инет и так - оставшись неизвестным, можно какого-то облить грязью и тебе на какое-то время станет хорошо.

Це якщо тролінг не робота. Бо нині його використовують вже як піар-технологію: замовляють, щоби принизити конкурентів.

Олексій Шевченко, інтернет-експерт:

- Люди заказывают в агенствах профессиональных троллей, уже год существует такая профессия, люди зарабатывают от 300 до 1500 долларов.

Експерти кажуть - з провокаціями боротися марна справа. Навіть правоохоронцям не до снаги. МВСівці візьмуться хіба за наругу в соцмережах у бік релігійних і національних меншин або прямі погрози вбити.

Володимир Поліщук, керівник управління МВС України:

- В даному випадку - ніхто за те, що людина когось образила в інеті, порушувати 185 - по хуліганству не зможе, ще нашим законодавцям потрібно багато попрацювати, щоб врегулювати це питання, за якою статтєю, як відповідати, якщо образив в соцмережах.

Спробувати відстояти честь і гідність можна в суді. Утім, ліпше просто на тролінг не зважати.