Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

15 лютого 2011, 14:33 Хуліганство
У столиці в семи місцях невідомий залишив згортки з "вибухівкою"
У столиці в семи місцях невідомий залишив згортки з "вибухівкою"

Псевдо-терорист наполохав киян. У семи різних місцях столиці невідомий зловмисник розклав пакунки з пластиковим начинням та годинниковими механізмами. Що було далі - знають наші кореспонденти.

13-те лютого. Друга п'ятдесят вісім. Невисокий чоловік наближається до центрального входу телеканалу "Інтер". Потім швидко тікає. Цей запис камери спостереження знадобився вже наступного ранку. Коли охоронець знайшов на порозі будівлі великого білого згортка.

Охоронець:

- Взял пакет в руки и отбросил. Думал, все оно срабатывает. Идет таймер до минуты и обратно. Сбивается, и обратно отсчет идет.

Телевізійники одразу ж викликали правоохоронців, і поблизу "Інтеру" ті виявили три схожих пакунки. Водночас телефон столичної міліції розривався від тривожних дзвінків. Підозрілі предмети знайшли ще в чотирьох місцях - на вулицях Льва Толстого, Павла Скоропадського, Шота Руставелі та Богдана Хмельницького. Об'єктами уваги невідомого мінера стали станція метра, великий торговельний центр, ювелірна крамниця та відомий ресторан.

Володимир Поліщук, керівник відділу ГУ міліції м. Києва:

- Кожного разу за місцем виклику виїжджала слідчо-оперативна група, спеціалісти вибухотехнічної служби. Жодної загрози вони не містили, не було там детонаторів, не було вибухової речовини. А складалися вони з пляшок, наповнених, можливо, сіллю та годинниками з проводами, тобто, імітатори вибухових пристроїв.

Що штовхнуло невідомого терориста на масштабну акцію - стало відомо, щойно фахівці почали знешкоджувати останню псевдобомбу.

Володимир Поліщук, керівник відділу ГУ міліції м. Києва:

- Було знайдено пристрій, до якого прикручено ізолентою диск з повідомленням громадянина в шапочці в чорній. Він каже про нецільове використання коштів, які мали б іти на лікування онкохворих дітей.

Цей громадянин уже зацікавив СБУ. Уникнути відповідальності за форму своєї анонімки імітаторові навряд чи вдасться. Проти нього вже порушили кримінальну справу за статтею "бешкет". Зі слів фахівців із боротьби з тероризмом, коли громадяни для владнання власних нагальних проблем беруть бомби, ба навіть їх імітують - тривожний дзвіночок для всього суспільства.

Василь Крутов, засновник Міждержавного об'єднання "Міжнародна антитерористична єдність":

- В будь-яких терактах в основі лежить ідея несправедливості. Для того, щоби виключити в цілому мотивацію людей, займатися таким треба, в першу чергу - не допускати в соціумі несправедливості.

Думки киян, з якими журналісти "Свідка" обговорювали вранішню терористичну епопею, розділилися.

Мешканець м. Києва:

- Это как раз напротив моих окон было, и я все это видал с утра. Те, кто это делает, замахнулись на покой и порядок в стране. Это не хулиганство.

Мешканець м. Києва:

- По идее, это неправильно. Но в нашей стране богатые не хотят делиться с бедными. Вот люди и нуждаются в таких мерах. Крик души.

На думку ж психологів, зважитися на такий крик душі могла неврівноважена людина. Наодинці з купою життєвих проблем чоловік міг просто розгубитися.

Юрій Ірхін, психолог:

- То, что неустойчивая психика - однозначно. Скорее всего, по телевизору он увидел способ достижения каких-то целей. Это класс - пример, как пропагандистские методы идут не в пользу, а во вред.