Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

11 серпня 2016, 00:13 Допоможіть
Валюша з Рівного мріє вільно дихати
Валюша з Рівного мріє вільно дихати

Аж 63 операції вже перенесла зовсім маленька 5-річна Валя з Рівного. Все через невідому хворобу! Українські лікарі діагноз поставити не можуть. Надію на порятунок маленького життя дають німецькі медики. Та тільки для цього потрібно 10 тисяч євро. У бабусі, яка сама виховує дівчинку, таких грошей немає.

У свої 5 років Валя перенесла вже 63 операції! Скільки їх попереду - невідомо. Від сильних гормональних препаратів дівчинка стрімко набирає вагу. Тож нині почалися ще й проблеми з серцем. Кожен день для дитини починається з вживання числених піґулок. Через біль у горлі Валя майже ніколи не говорить.
 
- Тут в дворі ти з друзями гуляєш? У тебе є друзі? 

- Ні. 

- Ні, немає друзів. Вона комплексує, бо всі питають, чому голоса немає. Вона замикається, і ми йдемо в інший двір гратися.

Не дитинство, а суцільні муки. Коли Валентинці виповнився рік, у неї раптово зник голос. Від болю в шиї дівчинка не могла ні їсти, ні спати. Тоді лікарі поставили страшний діагноз - папіломатоз гортані. Хірурги зробили першу операцію - видалили нарости, які заважали дитині дихати.

Валентина Мирон, бабуся хворої дівчинки:

- Перший період без реанімації не обходилося. Я не могла її вловити, сьогодні ми дихаємо нормально. А серед ночі раз - і все як рибка ловить повітря, і я розумію, що в будь-який момент можна втратити дитину.
 
Після кожної операції симптоми хвороби повертаються знову. Папіломи наростають і перекривають горло. Українські лікарі розводять руками. Не змогли визначити причини рецидиву ані в Рівному, ані в столичному Охматдиті. Врешті Валюшу направили на обстеження до кліники у Південній Кореї. Та поїздка до далекої країни також не принесла результатів.

Лілія Данилюк, педіатр:

- У дитини часті рецидиви. Вона лікується в Києві оперативним шляхом, але після проведеного оперативного лікування та консервативного лікування, яке проводиться після цього, ефект є нетривалим. В будь-який момент папіломи можуть розростися. Їх кількість закриє дихальні шляхи, і дитина може задихнутись.

Валентина Мирон, бабуся хворої дівчинки:

- Причин може бути маса: можливо, через інтубаційну трубку в реанімації, коли іі вставляли-витягували, імунітет. Ніхто конкретно сказати не може.

Обидві Валентини - старша і маленька - з острахом чекають на кожну ніч.

Валентина Мирон, бабуся хворої дівчинки: 

- У неї вночі ребра розширяються, все западає, ямка робиться. Дихання жорстке, хрипи, свисти, голова вся мокра. І коли їй важче, вона просипається, вона каже, що в мене все там зліпилося. Плачу, і каже: все, мама, ми їдемо в Київ.

Свою бабусю Валя називає мамою. Вона - єдина, хто опікується дівчинкою. Батька немає, матір позбавили прав. Жінка змушена була залишити роботу, адже за хворою онукою потрібен цілодобовий догляд. А в садочок дитину не приймають. Та попри всі випробування, Валентини не занепадають духом і заспокоюють одна одну.

Валентина Мирон, бабуся хворої дівчинки:

- Мені витирає сльози і каже: не плач, мама, бере рушничка і каже: якщо в цій лікарні не поможуть, то в іншій. Ти не переживай! Да, Валюшка?
 
Єдиний прибуток цієї маленької, але дуже мужньої сім'ї -  це дитяча пенсія по інвалідності. Та її ледь вистачає на їжу. З ліками періодично допомагають благодійні організації. Небайдужі люди приносять уживаний одяг і продукти. Обстежити Валентинку вже готові лікарі у Німеччині. Але ця процедура коштує 10 тисяч євро. Таких грошей у родини немає, тож бабуся дуже сподівається на допомогу небайдужих глядачів, адже вірить - медики знайдуть причину страшної недуги та врятують її єдину онуку, й Валюша колись  нарешті дихатиме вільно.

Картка ПриватБанку: 4149 4978 6983 2537 на ім'я Мирон Валентина Миколаївна

тел. 098 525 47 46.