Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

26 січня 2016, 23:08 Допоможіть
Молодий хлопець тяжко отруївся чадним газом і потребує допомоги
Молодий хлопець тяжко отруївся чадним газом і потребує допомоги

Піч-убивця! Під Києвом двоє молодих людей отруїлися чадним газом. Дівчина померла, хлопець у реанімації. У нього не працюють нирки й легені. Через сильне отруєння довелося ампутувати і ногу. Які шанси на одужання дають лікарі та як допомогти парубку?

25-річний Дмитро разом із коханою орендував кімнату в селі неподалік Києва. Напередодні трагедії в будинку зламалася газова колонка. Надворі лютував мороз, тож власниця житла розтопила грубку. Вночі кімната, де спала молодь, заповнилася отруйним чадом. На непритомних закоханих вранці натрапили друзі, що мешкали поряд.

Дмитро Матвієнко, постраждалий:

- Я помню, що він мене скрізь сон будив, кажучи: Діма, вставай! І витягував з кімнати.

Світлана Матвієнко, мати постраждалого:

- Приїжайте, батьки, терміново! Бо вашого сина забрали у реанімацію. Я кажу: А Надя, дівчинка? - А Надя вже холодна.

Медики швидкої вже нічого вдіяти не могли. Вони лише констатували смерть дівчини. А ось Дмитра терміново доправили до районної лікарні. Утім, за дві доби у критичному стані його перевезли до столиці. Довгі дні очікування, сліз та єдиного бажання - аби син прийшов до тями. І диво сталося. Але отрута дуже скалічила хлопця!

Дмитро Матвієнко, постраждалий:

- Нирки не працюють, легені - задихаюся, і також у мене нога ампутована. До коліна.

Кінцівку ампутували через великий ступінь отруєння чадним газом, пояснюють лікарі. Шкідливі речовини через легені потрапили до внутрішніх органів та у кров, і закупорилися.

Андрій Строкань, заступник головного лікаря клінічної лікарні Феофанія:

- Операція ампутації нижньої кінцівки була проведена по життєвих показах, тому що продукти інтоксикації, які звідти всмоктувалися, призводили до фатальних наслідків.

Хлопець вже дихає самостійно, проте щодня проходить складну терапію. Крім того, кожні 48 годин Дмитра під'єднують до апарата гемодіалізу.

Андрій Строкань, заступник головного лікаря клінічної лікарні Феофанія:

- У нього діагноз основний - синдром поліорганної недостатності. Гостра ниркова, гостра дихальна недостатність. Гострий респіраторний дистрес-синдром. На фоні отруєння угарним газом та синдромом масивної гемотрансфузії. Позитивної динаміки ми, відверто, не бачимо. Він без фільтрації, без окремих процедур ультрафільтрації та гемодіалізу - жити на даний момент не може.

Батьки лікують сина власним коштом, а грошей у медсестри та військового пенсіонера - небагато. Щодня на лікування Дмитра вони викладать до 8 тисяч гривень. Допомагають чим можуть рідні та друзі парубка. Але не лишаються осторонь і чужі люди. 

- Більшість - родичі, однокласники. Хто скільки може. Хто 200 гривень, хто тисячу. Чужі зовсім люди звонять, пропонують здати кров.

Попереду у Дмитра - складне й дороге лікування. Адже лікарі поки не можуть сказати, чи запрацюють у хлопця нирки. Потрібні гроші й на протез. Тому батьки звертаються до всіх небайдужих по допомогу. Їхній син понад усе хоче жити!

Картка Приват мами:
5168-7555-1781-7223
Світлана Матвієнко.
Тел: 096-520-25-02.