Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

27 січня 2010, 15:08 Допоможіть
Олена (4 роки) та Іванка (2 роки) - рак сітківки ока
Олена (4 роки) та Іванка (2 роки) - рак сітківки ока

Сьогоднішній Щедрий вечір особливо щасливим видався для львівської родини незрячих. Сім’я якраз повернулася з німецької клініки, куди возила двох маленьких донечок із раком сітківок очей. Зарубіжні фахівці сповнили надії: дівчатка бачитимуть.

Чотирирічна Оленка допомагає накривати святковий стіл. Її дворічна сестричка Іванка мирно спить. Ще донедавна прогноз українських медиків для обох був невтішний: пожиттєвий морок через рак сітківок очей. Німецькі офтальмологи сповнили надії.

Віктор Лапчак, батько дівчат:

- Іванка, все-таки, є хвора, вона потребує невідкладного лікування, і в них є всі можливості для того, щоб дитину вилікувати. При чому, безболісно, без великої шкоди для здоров’я.

Старшій Оленці в Німеччині поміняли український пластиковий протез, що постійно випадав, на якісний скляний. А головне - обстежили вціліле око й запевнили: з ним усе гаразд.

Віктор Лапчак, батько дівчат:

- Слава Богу, чудо сталося: дитина навіть цим оком бачить, має контурне бачення попри то, що в Одесі нам говорили, що це очко вже повністю сліпе.

Найтяжче Лапчакам було знайти гроші на поїздку до клініки в Ессені. У родині самі інваліди із зору - пенсії не для закордонних мандрів. Гроші збирали всім миром.

Віктор Лапчак, батько дівчат:

- Нам допомагали багато телеглядачів, радіослухачів, і також люди, які підходили до автоматів поповнення і перераховували нам кошти.

Ганна Лапчак, бабуся дівчат:

- Велике "Спасибі" всім, хто допомагав нам в нашому горі. Сьогодні ми радіємо: в мене в житті ще не було такої вечері, як в мене сьогодні.

У німецькій клініці дворічна Іванка пройшла курс опромінення. Тепер головне - контролювати, щоб не з’явилися знову мікроскопічні пухлини. Лише на 2010-й у Лапчаків заплановано 6 поїздок до Ессена. На кожну потрібно до двох тисяч євро. Тож уся надія Лапчаків на небайдужих людей, які допоможуть цілковито здолати страшну недугу й розсіяти морок у дитячих очах.

Вікторія Балицька, Михайло Заярнюк. Львів. НТН.