Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

15 червня 2016, 00:03 Здоров'я
АТО вимагає від українських медиків унікальних методів і навичок
АТО вимагає від українських медиків унікальних методів і навичок

Два роки бойових дій у зоні АТО навчили українських лікарів проводити унікальні операції й освоїти сучасне протезування. Хірурги рятують солдатів, коли надії майже немає. Нещодавно фармацевти винайшли препарат, який допоможе зберегти життя воїнам. Раніше масові кровотечі зупиняли медикаментами, які наче вростали в тканини. Пізніше ці уражені місця доводилося буквально вирізати з тіла - тканини, які контактували з кровозупиняльним препаратом, починали відмирати. Багатьом пораненим у подальшому ампутували кінцівки. Новий медичний винахід дає змогу швидко зупинити кровотечу, але не призводить до некрозів.

Дмитро Єфременко, розробник медичного виробу:

- Препарат не взаємодіє з тканинами навколишніми, але викликає сильне локальне тромбоутворення, тобто зупинку локальну кровотечі. Рана очищається від забруднень, від землі, якщо це поле бою. І порошок просто засипається і утрамбовується в рану.

Андрій Сердюк, директор Інституту громадського здоров'я ім. О. Марзєєва Національної Академії медичних наук України:

- Унікальні операції, без яких людина б не жила, вони уже проводяться. Але ми проводимо спеціальну конференцію, щоб і почули медиків, і побачили, що вони роблять, і допомогли їм зробити. Допомога потрібна в чому? В апаратурі, в забезпеченні відповідному, перев'язочним матеріалом, ліками. Більш ненажерливих істот, це не істот, а потвор, як війна - немає.