Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

12 квітня 2016, 00:18 Здоров'я
В Черкасах не вистачає грошей на гемодіаліз для хворих
В Черкасах не вистачає грошей на гемодіаліз для хворих

Покинуті напризволяще пацієнти! У Черкасах нікому платити за гемодіаліз. Півсотні людей тричі на тиждень проходять цю процедуру у приватній клініці. Витрати на це має відшкодовувати держава. Утім, чиновники з цим не поспішають. Хоча на кону стоять людські життя!

Ось так тричі на тиждень пан Микола проходить процедуру гемодіалізу. І триває це вже другий рік. У світі гемодіаліз - це тимчасова процедура до операції з пересадки нирки. В Україні пацієнти назавжди стають заручниками таких центрів та чиновницької бездіяльності.  

Микола Макарович, пацієнт гемодіалізного центру:

- Упорядочить систему оплаты, потому что уже надоело - долги, долги, долги.

Скандали навколо черкаського приватного гемодіалізного центру тривають не один рік. Хворі навіть мітингували, аби їм дозволили лікуватися в закладі з німецькою апаратурою. Згоди досягли чотири роки тому. Вирішили, що пацієнт сам обирає, де лікуватися - в обласній лікарні чи у приватній. Оплата послуг - коштом держави. Утім, чиновники заборгували приватному центру чотири мільйони гривень за пацієнтів із Черкас! А з районних бюджетів субвенція взагалі повернулася в держбюджет.

Володимир Новаковський, головний лікар Німецького гемодіалізного центру:

- Це небажання взагалі брати відповідальність за тих людей, які є мешканцями тих районів, і небажання входити в цю ситуацію.

У міськвиконкомі кажуть - платити за черкаських пацієнтів не будуть, бо це суперечить бюджетному кодексу.

Наталія Джуган, директор Департаменту фінансової політики Черкаської міської ради:

- На жителів міста Черкаси бюджет не розприділяється, треба чітко читати бюджетний кодекс, ми сьогодні змушені через те, шо нам змінені обсяги повноважень, ми змушені фінансувати абсолютно не наших дітей, які не є жителями Черкас.

Обласні чиновники таким заявам дивуються! Адже ще торік розробили спеціальну програму - 70 відсотків витрат лягають на обласний бюджет, решта - на районні. 

Олег Найдан, заступник директора Департаменту охорони здоров'я Черкаської ОДА:

- Взагалі в цьому році державної допомоги виділено безпрецедентна кількість - це 74 млн, але і їх, за нашими підрахунками, в нас не вистачає області близько 30%. 

Найбільше пацієнти хвилюються, аби власникам гемодіалізного центру не урвався терпець. Працювати з постійними боргами тим уже набридло. А для хворих ціна цих процедур не в гривнях, а в можливості жити.

Людмила Скорич, лікар Німецького гемодіалізного центру:

- Надо понимать, что один-второй-третий диализ пропускается - они погибают от отека легких, от острой интоксикации.

Як погашатимуть борг - поки невідомо. На цей рік на гемодіаліз для черкащан має піти 16 мільйонів гривень. 12 - покриває обласний бюджет. А ось чотири мільйони знову будуть причиною конфлікту. А хворі знову в заручниках.