Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

31 січня 2016, 00:21 Здоров'я
Страшна лихоманка загрожує людству
Страшна лихоманка загрожує людству

За крок до надзвичайного стану! Смертоносний вірус Зика, який вбиває або перетворює на інвалідів немовлят і загрожує вагітним жінкам - вже в Європі. Чи готові зустріти недугу українські лікарі та чи знають спортсмени, які поїдуть влітку на Олімпіаду в Ріо, про страшний вірус? Адже саме у Бразилії нині найбільше хворих на лихоманку.

200 тисяч військових і епідеміологів дезінфікують вулиці бразилійських міст. Рівно за тиждень стартує Карнавал, на носі - літня Олімпіада. А в країні епідемія смертельно небезпечної лихоманки - Зика. 

- Найстрашніше - ліків не існує.

Вірус полює на немовлят. Крихітки народжуються із деформованим черепом і зі зменшеним мозком, та залишаються скаліченими на усе життя.

Глейс Келлі, мати інфікованої дівчинки:

- Ми дізналися про хворобу незадовго до пологів. Сподіваємося, донечка виживе.

Більшість малюків виживають, однак є і смертельні випадки.

Фернанда да Сільва, інфікована вірусом:

- Я досі не збагну, чому це сталося з нами. Мені повідомили про діагноз на останньому триместрі.

Вірус Зика вражає кожного 5-го пацієнта. Лихоманка, висипи на шкірі, висока температура, запалення очей - основні симптоми. В разі інфікування Зикою виникає мікроцефалія. Немовлята, крім того, можуть втратити зір.

Крістіан Ліндмеєр, речник ВООЗ:

- За останні три місяці в Бразилії народилося майже чотири тисячі малюків з мікроцефалією та вадами розвитку. Це втричі більше, ніж будь-коли в історії спостережень.

Майбутні мами і породіллі нині в паніці. Вони шикуються у черги до лікарів.

Каміла Вентуроа, офтальмолог:

- За останній тиждень ми оглянули вже дві тисячі пацієнтів.

Носіями смерті для людей стали комари й москіти. Вони інфікують населення не лише Зикою, але й лихоманкою Денге й Західного Нілу.

Ділма Фусеф, президент Бразилії:

- Допоки комарі розмножуються, ми програємо цю битву. Відтепер Зика - головний біль не лише для Бразилії. Вірус ударив по іншим країнам Латинської Америки. Він перетворився на міжнародну загрозу здоров'ю населення.

Масштабний спалах охопив уже 22 країни Латинської Америки. Найбільше хворих у Колумбії, Домініканській республіці, Мексиці, Пуерто-Рико, Венесуелі, та передусім - Бразилії. Є інфіковані в США. Страшний вірус вже дістався Європи - перші хворі з'явилися у Данії, Швейцарії, Німеччині, Португалії, Швеції, Финляндії, Нідерландах, Італії, Великій Британії, Іспанії.

Через лихоманку Зика у світі можуть запровадити режим надзвичайного стану. Всесвітня організації охорони здоров'я прогнозує до 4-х мільйонів хворих людей до кінця року. Ми зателефонували до організації, щоб дізнатися, чи можна зупинити недугу.

Крістіан Ліндмеєр, речник ВООЗ:

- Щодо вакцини - я не певен, що до кінця року вдасться виготовити її. Хай там як, потрібно передусім користуватися захисними засобами. Москіти переносять одразу кілька лихоманок - жовту, Чикунгунья  та Денґе. Вагітним жінкам варто проконсультуватися із лікарем. А от для спортсменів поки я не бачу підстав не їхати на ігри.

Вже 10 квітня до Бразилії вирушають українські гімнасти. У Ріо-де-Жанейро вони спробують здобути ліцензію на Олімпіаду. Про небезпеку чули, проте їхати не бояться.

Андрій Сенічкін, український гімнаст:

- Да, слышал, даже читал немного, в Википедию зашел, почитал немного. Ну а чего бояться и зачем?

Олег Вірняєв, чемпіон світу з гімнастики:

- Если б было что-то, критическая ситуация, все б отменили или что-то б перенесли, или что-то придумали. Мы когда в Корею ехали на Универсиаду, чуть ли не какие-то смертельные вирусы были.

Геннадій Сартинський, старший тренер збірної України з гімнастики:

- Это ж проживание идет в деревне, а из деревни никто никуда не выходит, переезжаем мы на автобусах, в общем, с людьми мы даже не соприкасаемся. Олимпийские игры - это все настолько серьезно, охрана, пропускная система.

Що робити, якщо Зика потрапить до України, вітчизняні медики не знають. Для виявлення хвороби у нас немає обладнання.

Олена Голубовська, позаштатний інфекціоніст міністерства охорони здоров'я України:

- Диагностировать и заподозрить можно, к сожалению, только когда будут врожденные эти аномалии. Потому что ничем клиническая картина не отличается от той же, например, лихорадки западного Нила, которая тоже может сопровождаться развитием поражения головного мозга, так называемыми серозными менингитами.

Аби не стати жертвою лихоманки - лікарі радять дотримуватися простих правил. Вагітним жінкам, а також тим, хто планує вагітність, утриматися від поїздок до Латинської Америки. А решті громадян, які перебуватимуть там, не забувати про наступне:

-    Користуватися засобами від комах.
-    Уникати прогулянок парком, лісом та озером.
-    Носити закритий одяг, який максимально захищає тіло.
-    Перебувати у приміщеннях, обладнаних протимоскітними сітками та кондиціонерами.
-    При появі перших симптомів (лихоманка, головний біль, кон'юнктивіт) невідкладно звертатися за медичною допомогою.

Тим часом матері діток, які вже постраждалих від Зіки, об'єднуються. Вони намагаються довести людям, що мікроцефалія - не вирок. І попри всі песимістичні прогнози сподіваються, що лікарі таки знайдуть ліки від Зики та її ускладнень.