Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

20 листопада 2015, 21:58 Здоров'я
Дитина в небезпеці - випадкові отруєння
Дитина в небезпеці - випадкові отруєння

Пігулки, алкоголь або хімічні речовини, які ви не встигли заховати, можуть вбити вашого малюка. Усього один ковток рідини для чищення каналізації може стати смертельним для вашої крихітки. Як уберегти малюка від отруєння ліками та побутовою хімією?

Замість вечірньої казки на ніч дворічного Сашка приспала горілка. Того вечора батько малюка випивав з приятелем на кухні. 

- Може, там в стаканчику вони не допили. Дитина, наверно, тої водки схватила.

Вранці мати синочка не змогла добудитися. Утім, лікарів вирішила не викликати. 

- Думала, що він проспиться, буде все нормально. Він сутки спав.

Вже надвечір, коли малюку стало зле, жінка таки зателефонувала до медиків, та виявилося - запізно.

Аліна Рак, мати померлого хлопчика:

- Дитина в мене на руках і померла. Почула, коли в дитини серцебиття перестало.

Через недбальство батьків діти труяться чи не щодня. До лікарень потрапляють і через вживання піґулок, які дорослі тримають в доступних для малюків місцях. До смаку таблетки й Тарасику.

- В роті там смокче. Що ти там смокчеш? Бігом тікать. Тоді дивимось - там таблеточка або ще щось. Він вже раз снотворне посмоктав. Так спав цілий день. Сама справилась, промила шлунок.

Діяти самостійно - це перша помилка, яку роблять батьки в разі отруєння дитини, запевняють лікарі.

Наталія Волошина, завідувач центру дитячої токсикології та еферентної терапії лікарні "Охматдит":

- Іноді батьки самі приймають рішення, чи це є загроза для життя дитини, чи ні. І очікують, коли почне щось з дитиною  коїтись. І це є втрата часу. Промивання шлунку робити не завжди в домашніх умовах є доцільно і безпечно. Навпаки, іноді такого робити не можна на тому етапі без спеціальних приладів, без спеціального оснащення.

Проте, найбільше діти труяться хімічними речовинами, які в домі завжди під рукою.

Олександр Дубровін, дитячий хірург:

- Жіночка привезла додому такий дуже жорсткий препарат для прочистки труб. В гранулах. І дитина з'їла ці гранули. Це був страшенний опік стравоходу, він пропалив стравохід наскрізь. Він пропалив бронхи. І викликав пневмоторакс, тобто, повітря було в пневральній порожнині. Дві третини шлунку в дитини теж було спалено.

Згодом цій дитині видалили стравохід.

Олександр Дубровін, дитячий хірург:

- Це береться частина товстої кишки. Проводиться або замість стравоходу, який видаляється, або позагрудинний. Залишаючи той стравоход, просто він вже не функціонує.

Саме ротову порожнину, стравохід та шлунок нищать хімікати під час отруєння. Спершу злазить слизова оболонка, а коли агресивна речовина дістається м'язів, то вони перетворюються на сполучну тканину. Згодом на ній утворюється рубець, який не дає дитині їсти.

Наслідки отруєння побутовою хімією страшні. Часто діти стають інвалідами на все життя. Щоб дитячі ручки не завдавали собі шкоди, правила прості - тримайте хімікати, ліки і будь-які небезпечні речовині в недоступних для дітей місцях. Якщо ж не догледіли і з малюком сталося лихо - не зволікайте! Одразу викликайте швидку. І навіть не думайте промивати дитині рота чи шлунка. Адже невідомо, як хімікати відреагують на речовину, якою ви зібралися робити маніпуляцію.