Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

4 листопада 2015, 00:26 Здоров'я
Вбивча краса - смертельний фітнес
Вбивча краса - смертельний фітнес

Сила є - розуму не треба. Фітнес, що калічить. Українці масово захопилися власними тілами. Тренажерні зали, принаймні у столиці, переповнені охочими до ідеальних форм. Фанатичні захоплення спортом часто не контролюються ніким. Не підозрюючи про це, українці самі вбивають себе на тренажерах. А летальні випадки у спортзалах стаються дедалі частіше. Тож, як не довести свого тіла до гробової дошки?

Йому було лише двадцять чотири роки. Фактурний хлопець був тренером у столичному фітнес-клубі. Півроку тому серце Андрія зупинилося просто під час тренування.

Олександр Думанчук, представник фітнес-клубу:

- В один момент он потерял сознание, к нему сразу подошли посетитили и наши тренера, это была не кардионагрузка, это скорее всего был силовой тренинг, потому что он работал с тяжелым весом.

Медики з'ясували - майстер спорту з боксу мав ішемічну хворобу серця. Врятувати його не змогли.

Олександр Думанчук, представник фітнес-клубу:

- Есть посыл: спорт калечит, физкультура лечит. Тем, чем занимаются наши клиенты и посетители в фитнес клубах - они занимаются оздоровительной физкультурой.

Олексій Мусалімов упродовж одинадцяти років професійно тренує бодібілдерів. До нього приходить два типи людей. Ті, які хочуть досягти гарних форм своєю роботою в залі, і ті, які не цінують здоров'я. Вони готові на все заради красивого тіла.

Олексій Мусалімов, тренер:

- Это очень вредные препараты, это гормоны, которые заменяют свои гормоны, и тогда человек не человек, а непонятно что. 

Назар Міліневич, кореспондент:

- Часто люди, аби досягнути швидкого результату у тренажерному залі, починають вживати домішки або ж навіть стероїди. Тільки у такому випадку ви маєте бути готові, що замість оздоровлення ви отримаєте ще й хворобу.

При вживанні стероїдів організм людини в рази більше виробляє чоловічих гормонів. Саме це дає змогу інтенсивніше тренуватись і нарощувати м'язи. Утім, коли ви припиняєте вживати препарати, спершу побічних ефектів можете не відчути. Проте з роками, до прикладу, чоловіки починають лисіти, у них збільшуються груди і порушується репродуктивна функція. 

Дієтологи додають - вживання навіть на перший погляд звичайних харчових домішок у вигляді амінокислот, вуглеводів чи протеїну, можуть впливати на самопочуття.

Ганна Синельникова, дієтолог:

- Самый простой протеин или аминокислоты, максимальные побочные эффекты, которые могут быть вызваны в организме - они связаны с ферментативными особенностями того или иного человека, это может быть диарея, абдоминальные боли.  

Ярослав до спортивної зали прийшов півтора року тому. Вирішив не випробовувати свій організм, усі вправи робив разом із тренером. 

Ярослав, відвідувач спортивної зали:

- Безусловно, я хотел все и быстро получить, но после объяснения тренером у меня эта идея отпала. Чтоб использовать какие-то препараты. Все, что находится на мне - все это природным путем.

Та не кожен з відвідувачів спорт-клубів згоден чекати по кілька місяців, аби накачати собі м'язи. Це - відомий у всьому світі бодібілдер - Грег Валентіно. Об'єм його біцепса шістдесять вісім сантиметрів, і це при зрості сто шістдесят сім сантиметрів. До такого тіла він йшов кілька років - тренувався в залі, і кожного дня собі в руки Валентіно вводив ледь не смертельні дози анаболіків.

Грег Валентіно:

- Упродовж кількох років я тренувався в залі кожного дня, тягав залізо, а ефект був невеликий, і потім подумав, як мені обійти інших хлопців. Взяв стероїди, і ось мій результат - такі дітки на руках.

Тренування Грега - це своєрідна медична процедура: спершу анаболіки в організм, а потім вже залізо тягати.

- Ось що сталося з моїм м'язом, коли його проштрикнули ножем. Вони тепер різні. 

Дієтологи ж додають: якщо ж ви таки наважилися вживати препарати, спершу проконсультуйтеся з лікарем.   

Ганна Собельникова, дієтолог:

- Для мужчин это не настолько пагубно, если в умеренных количествах, но опять же это все должно быть под присмотром квалифицированного специалиста, а именно - врача, желательно, чтобы это был эндокринолог. Без совета врача, без анализов этим заниматься нельзя.

Найголовніше для охочих швидко змінити своє тіло - при вживанні стероїдів пам'ятати, що серце може не витримати навантажень, і це може призвести до миттєвої смерті.