Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

20 жовтня 2015, 21:32 Здоров'я
Палена горілка вбиває українців
Палена горілка вбиває українців

Гірко, дешево і вбивчо. Палена горілка заполонила український ринок, майже половина спиртного - контрафакт. Щороку фальсіфікований зелений змій вбиває 10 тисяч українців. Де не варто замовляти чарку чи купувати пляшчину?

Йому соромно про це говорити, але Сергій таки зізнається - як і більшість чоловіків, може перехилити чарку-дві. Але того вечора мало не помер. 

- Это первый был раз на себе ощутить прелесть паленки.

Разом із приятелями повертався з гулянки, та дорогою додому захотілося ще пригод і спиртного. Зайшли до кав'ярні.

Сергій Семенович, постраждалий:

- Пришел домой, а часа через 3 завернуло, голова болючая стала, внутри что-то печет. Говорят: повезло тебе, парень, еще б чуть-чуть больше б выпил - и загнулись…

Нині в токсикологічних центрах по усій країні хмільний аншлаг - лікарні переповнені пацієнтами, які випили неякісного алкоголю. Часто такі отруєння плутають зі звичайними, тому люди втрачають дорогоцінні хвилини і помирають. Щороку псевдогорілка вбиває більше 10 тисяч українців.

Cергій Недашківський, доцент кафедри анестезіології та інтенсивної терапії:

- Кожна хвилина, вона може бути золотою для пацієнта, якщо пацієнт знаходиться в коматозному стані - може бути западніня язика, і обтурація шляхів стане причиною гіпоксії, набряку мозку, і цього пацієнта не розбудити.

Знайти в Україні фальсифіковану горілку - не клопіт. Свідок пройшовся столичними забудовами. Ось на цій нам одразу назвали людину, яка торгує таким алкоголем. 

- Є людина, з якою можна домовитись? 

- Он здесь редко появляется, привозит шо надо и все. Он вообще на Фрунзе стоит, там у нас еще…

А це вже столичний базар Юність. Тут усі знають, де продають фальсифікат.

- Прямо есть ларек, там, где квас, там недорогая. Там всегда было, я думаю, сейчас есть.

Вартість горілки в тутешній наливайці - кілька гривень.

- Пшенична 5 гривень 100 грам…

Справжній контрафактний спиртовий клондайк рясніє в інтернеті. Приміром, на цьому сайті пропонують 10 літрів оковитої в паперовій каністрі. Продавець переконує в дешевині і відмінній якості.

Артем, продавець:

- Вона якісна, в мене гості не потруяться на весіллі?

- На мое качество никто не жалуется. Из молдавского спирта, качество хорошее.

- Подешевле никак не можно?

- Можно постоянным клиентам, мы только постоянным клиентам скидки делаем...

А саме паперова чи пластикова коробка і має насторожувати. Адже за українськими законами дозволено виробництво спиртного лише у скляній тарі.

Володимир Остап'юк, генеральний директор асоціації УКРГОРІЛКА:

- 2010 год - ставка акцизного сбора 39 гривен. 2014-й - ставка уже составляет до 70 грн, поступления в бюджет в 2010 году были 5 млрд 364 млн, и в 2014 - 5 млрд 380.

Володимир Остап'юк - керівник горілчаної асоціації. Каже, зростання податкового навантаження не дало результату. За 4 роки обсяги легального виробництва горілки впали в 2 з половиною рази, бюджет недоотримав мільярди, натомість нелегальний світ алкогольної продукції процвітає.

Володимир Остап'юк, генеральний директор асоціації УКРГОРІЛКА:

- Эксперты оценивают этот рынок порядка 5 млрд гривен в год, бюджет может ежемесячно 400 млн за счет борьбы с теневым рынком получать на всевозможные соцпрограммы, которые крайне необходимы стране.

Ось завантажена фура в Одесі. Її зупинили для перевірки документів і вжахнулися. Всі ці коробки - з фальсифікатом. 

- Загальна кількість вантажу склала 1843 картонні коробки.

А це вже Полтавщина - там розливали бормотуху в пляшки просто в гаражах, постійно змінюючи місце розташування.

Дмитро Скобельський, головний державний інспектор фіскальної служби в Полтавській області:

- Під час обшуків домоволодінь гаражних з обігу вилучено 1300 літрі спиртової суміші.

Сприяють росту нелегальної горілки на полицях українських крамниць відсутність контролю з боку правоохоронців та низька вартість. З 700 мільйонів півлітрових пляшок мінімум 300 мільйонів розливають підпільно. Як змінити ситуацію - знають у профільній асоціації, і мають кілька порад.

Володимир Остап'юк, генеральний директор асоціації УКРГОРІЛКА:

- Первое - Укрспирт, второе - навести порядок на границе, чтоб не смогли завозит контрабандный спирт. Принятие акцизной политики, введение эффективной системы электромарки. Пересмотр ответственности и ее увелечение за производство, реализацию контрафактной продукции...

Як же відрізнити оригінал від підробки простим споживачам? Найперше - ціна, вартість півлітрової пляшки горілки не може бути меншою за 54 гривні 90 копійок, якщо на дні є осад, вона також отруйна. Акцизна марка має бути наклеєна, а корок в жодному разі не прокручуватись.

- И не лезть по этим ганделикам, где черт знает на что можно нарваться.

Сергій після тяжкого отруєння підробною горілкою назавжди зрозумів - купувати потрібно тільки якісне спиртне.