Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

2 жовтня 2015, 19:50 Здоров'я
Мінмолоді розробило нову програму оздоровлення школярів
Мінмолоді розробило нову програму оздоровлення школярів

Українців змусять більше рухатися. Міністерство молоді та спорту розробило нову програму, яка має оздоровлювати учнів шкіл та студентів вишів. Відтепер у навчальних закладах будуть проводити спартакіади та чемпіонати з фізичної підготовки. Посилювати фізичну активність у навчальних закладах, будуть навіть військовики, адже однією з головних причин стала неспроможність населення виконувати навантаження під час служби в армії. Назар Міліневич поспілкувався з міністром спорту, який розповів про поліпшення форми для молодого населення України.

2011 рік. Київська школа. Під час уроку фізкультури зупинилося серце тринадцятирічної дівчинки. Врятувати її не змогли.  Дідусь школярки не стримував сліз

Летальні випадки на уроках фізкультурі хвилею прокотилися по всій Україні. Лікарі констатували - здоров'я дітей не витримує  фізичних навантажень.

Після серії трагічних смертей школярів на уроках фізкультури, міністерство молоді та спорту скасувало усі нормативи з фізвиховання. Немає їх і зараз. Щоправда, здоров'я учнів це не поліпшило, радше навпаки.

Олена Тимошенко, вчителька фізкультури гімназії №287 м. Києва:

- Дуже багато дітей в лікарнях і в поліклініках ставлять питання до підготовчої групи тому, що вони перестраховуються. Діти мають дуже багато захворювань, як вегетососудиста дистонія.

 Лікарі б'ють на сполох, хворих підлітків більшає з кожним роком. Здорові діти, здатні хоча б братися до фізичних навантажень - вже меншість у класах.

Ольга Качала, доцент кафедри педіатрії медичного університету:

- В останні роки п'ять відсотків дітей збільшується, які хворіють на сахарний діабет. Надлишкова маса тіла є десь у 12-19 відсотків дітей. Гіподинамія недостатня рухомість дітей, страждає десь до 20 відсотків дітей від загальної маси.

Наталія Іщук, вчитель фізкультури гімназії №287 м. Києва:

- Зараз батьки беруть справки і більшість класу от в нас єсть класи,в яких там шестеро - п'ятеро загальна група, а всі ніші підготовча групи. Тобто вони мають якісь вади.

Про вади здоров'я українських дітей нарешті згадали в міністерстві молоді та спорту. За статистикою відомства, в Україні підлітків, які вправляються у спорті, можна порахувати на пальцях.  

До прикладу в країнах Європи - Німеччині та Чехії, займаються спортом близько 80 відсотків молодого населення. У країнах Скандинавії Швеції та Норвегії 85 відсотків людей відвідує спортивні зали. А ось в Україні це показник на низькому рівні, лише 13,5 відсотків молодих людей підтримує себе в тонусі і стежить за своїм здоров'ям.   

Урядовці не приховують - згадати і потурбуватися про слабке здоров'я молоді їх змусила армія. Слабка фізична готовність сьогоднішніх призовників просто шокує.

Ігор Жданов, міністр молоді та спорту України:

- Шістдесят відсотків молодих людей у них є вади здоров'я, а це значить, що є проблеми і захистом вітчизни, коли вони йдуть у військо не можуть пробігти чи подолати лінію перешкод.

Відтепер у школи та виші України повернуть фізичні навантаження. Утім це буде не радянська система, так званого ГТО - а програма європейського зразка. У міністерстві зауважують, нова система фізичної підготовки, буде не для всіх.

Ігор Жданов, міністр молоді та спорту України:

- Це буде добровільно не хоче дитина цим займатись, не займається. Це не урок фізкультури,який є обов'язковим. Це буде у вигляді чемпіонатів шкіл, районів, міські. Хочеш приймати участь, приймай.

А поки уроки фізкультури проходять у ігровому режимі. Діти бавляться, стрибають і бігають естафети на невелику дистанцію. Лише одиниці школярів, зізнаються, що готові виконувати великі фізичні навантаження.

Андрій, учень гімназії № 287 м. Києва:

- В мене на акробатиці - ось там важко, але зараз вже ні. Раніше у першому-другому класі було важко, а зараз вже ні.

Коли будуть проводити перші чемпіонати та спартакіади серед школярів і студентів у міністерстві сказати не беруться. Лише зауважують - повідомлення про нову програму з фізвиховання вже надіслали всім навчальним закладам.