Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

19 серпня 2015, 22:21 Здоров'я
Батьки-пияки не викликали швидку до обпеченої доньки, щоб не втратити гроші
Батьки-пияки не викликали швидку до обпеченої доньки, щоб не втратити гроші

3-річна дівчинка мало не згоріла живцем. Дитинка бавилася сірниками, і на ній загорілася сукня. Нещасний випадок стався на Харківщині. Врятував малу від вогню старший брат - він вилив на сестричку відро води. Попри те, що донька отримала страшні опіки, батьки навіть не поворухнулись, щоб викликати швидку.

Того дня мати поїхала у справах до райцентру, вдома з чотирма дітьми залишився батько. Він порався на городі, малеча бавилася на подвір'ї.

- Доця, розкажи, як з тобою случилось, що ти загорілася.

- Спіськами.

- А як, де ти взяла спічки.

- Отам.

- Де, у дєдушки, чи де? Де ти брала?

- У дєдушки.

- І де ти палила.

- Отам. Отам на порогє. 

Володимир Купріянов, прокурор Нововодолазького району:

- Спички находились в доме, в легкодоступном для детей месте. Она знала, как ими пользоваться. Были случаи, когда она уже их брала и пыталась их зажечь.

Вдягнена на Наталку синтетична сукня спалахнула вмить. На несамовиті крики вибіг старший брат Євген, йому тринадцять, він грав з приятелем у комп'ютер.

Євген Киптенко, брат:

- Полностью. Аж зверху горіло.

- Она кричала?

- Да, сначала она начала смеяться, когда мы там сидели. Смеялась, а потом резко плакать начала, кричать.

13-річний хлопець не розгубився. Схопив відро води та вилив на сестричку.

Євген Киптенко, брат:

- Сразу побіг, відро взяв і вилив не неї. Воно прям там стояло.

- І воно загасилось?

- Нє, ще руками тушив.

- Покажи руки, обжог?

- Не, вони трошки попеклись и всьо.

Юрій Биков, батько дітей:

- Я потом ее раздел сразу же. Он ее потушил, я раздел ее, она говорит: я хочу спать. Я ее положил спать.

Замість викликати швидку, зізнається батько, він просто поклав доньку спати. Чоловік виправдовується: мовляв, спершу опіки не виглядали такими страхітливими.

Юрій Биков, батько дітей:

- У нее не было такого, чтоб сказать - там прям. Как я уже в больницу когда приехал - она была страшна. А так такого не было. Я сразу ее помазал мазью, конечно.

Але й мати, коли повернулася додому та побачила обпечену дитину, не звернулася до лікарів. Бо злякалася, що віднімуть дітей, а з ними - єдину для родини статтю доходів - матеріальну допомогу. 

Інна Киптенко, мати дівчинки:

- Конечно, я злякалася сильно, що визову скору - заберуть дітей. І приїде міліція. Потому шо з чоловіком ми не розписані, це сожитєль. Я сильно злякалася за це. І не визвала вчасно скору.

Володимир Купріянов, прокурор Нововодолазького району:

- До вызова скорой помощи прошло более 7 часов. Скорую помощь вызывали соседи, которые пришли по просьбе родителей, принесли мазь от ожогов, пантенол. Эти соседи, увидев состояние девочки, которая находилась фактически в коматозном состоянии, вызвали по мобильному телефону скорую помощь.

Потім лікарі скажуть: ледь врятували маленьку пацієнтку. В дівчинки обпечено сорок відсотків шкіри, це критична позначка - без медичної допомоги мала померла б.

- Нам сделали уже 4 операции... Дочечка, давай аккуратненько снимем кофточку. Я знаю, что прохладненько, но мы сразу оденем. Хорошо, заечка? Вот в этом месте, вот здесь, и пальчик, видите, у нас?

Попереду в маленької Наталки ще 3 операції з пересадки шкіри.

- У нее оно болит. Ночами она плохо спит. Последнее время, 2 недели, она очень плохо начала себя вести. На руки! То на руки она не просилась. У нее чухается, оно ж тянет все. То, что нам врач сказал, чтоб мы ее купали в растворе хозяйственного мыла. Мы ее постоянно купаем.

Родина багатодітна, вкрай бідна, в батьків немає ані роботи, ані житла. Мешкають у глухому селі на сім подвір'їв - старенький дідусь пустив до себе в хату. Випадок з Наталкою - нещасний, але закономірний - зазначають у міліції. Трагедія сталася не через відчайдушну бідність сім'ї, а через пиятику батьків.

Олександр Рокитянський, керівник сектору Нововодолазького РВ міліції:

- Була поставлена на облік за те, що батьки систематично зловживають спиртними напоями. Та не було необхідних умов для проживання малолітніх дітей.

- Ви бачите покращення?

- Зараз, після того інциденту, який трапився, так, є зміни. Але невеликі.

Після кричущого випадку в родини забрали двох дітей з чотирьох. Найстарший, Євген, просто втік, коли приїхала соціальна служба. А Наталку залишили на піклуванні батьків, бо їй потрібна медична допомога.

- Вот смотрите. На лице ей ничего не делали. У нее ужасное ушко было, ужасное личико было.

- Воно відновлюється і саме трошки?

- Да, да, да.

Батьки запевняють: нещастя змусило їх схаменутися. Мовляв, припинили пиячити, батько знайшов роботу, дружина дбає про дітей, господарює.

- І коровки в нас є. В нас ігрушек багато. Да, доць? І лялі, і машини, усе.

Всі ці зусилля не позбавляють батьків кримінальної відповідальності за спотворене тіло й обличчя маленької Наталки. У вересні подружжя постане перед судом. Залежно від вироку - вирішать, чи залишаться діти в родині. Нині 6-річний Сергійко та найменша Настя, їй один рік, живуть в інтернаті.

Інна Киптенко, мати дівчинки:

- Серьоженька дуже страдає, дуже страдає. Я приїжжаю, він щітає деньочки, показує: мама, скільки, отако осталось? Мама, 10 деньочків чи 5 деньочків осталось, щоб ти мене забрала?

Та в міліції в каяття батьків не дуже вірять. Визнають, що подружжя виправляється, але не знають, чи справді ці зміни незворотні.