Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

14 серпня 2015, 21:47 Здоров'я
Австралійські екстремали кинули виклик маловідомій недузі
Австралійські екстремали кинули виклик маловідомій недузі

Аби допомогти побороти смертельну хворобу, вони готові на екстремальний рекорд. В Австралії спортсмени-кайтбордисти підкорюють хвилі. Вирушили в ризиковану подорож заради доброчинності. Що це за вид спорту і кого хочуть врятувати?

Провести 10 днів у океані й здолати тисячу кілометрів на дошці для серфінгу із запряженим у неї повітряним змієм. Восьмеро кайтбордистів вирушили в екстремальну подорож вздовж Великого Бар'єрного рифу в Австралії.

Алекс Ансворт, організатор заходу:

- Хтось підкорює Еверест, хтось долає неймовірні дистанції на велосипедах, а ми вирішили з повітряними зміями підкорити хвилі. Це ще нікому не вдавалося. І не спадало на думку.

Якщо спортсменам вдасться здійснити заплановане, вони стануть рекордсменами книги Гіннесса. Втім, навіть якщо ні - не засмутяться, адже влаштували змагання не заради слави, а щоб привернути увагу й зібрати кошти для дослідження і лікування рідкісної недуги - моторнейронної хвороби. Вона вражає центральну нервову систему, людина втрачає здатність говорити, ходити. Тіло перестає слухатися. І врешті, пацієнт помирає.

Нік Коль, дослідник:

- Ліків не існує, хвороба мало вивчена. Тому ми й вирішили хоч якось допомогти науці й лікарям більше дізнатися про неї. Зібрані кошти перекажемо дослідникам.

Екстремали зазначають - нині є чимало хвороб, мутацій вірусів, перед якими медицина поки безсила. Комусь така акція видається краплею в морі, але для когось зібрані кошти можуть стати вирішальними і врятувати життя. 

Джессі Річман, кайтсерфер:

- Я почув про перегони від друзів, вирішив, що стану на дошку заради доброї мети. Погодьтеся, від однієї людини може й небагато залежить, але спільними зусиллями можна зрушити з місця будь-що.

Джессіка Сейн, кайтсерфер:  

- У мене були друзі, які померли внаслідок цієї хвороби. Є ті, які нині борються за життя. У кожного з нас своя мета тут, але разом ми зможемо досягти результату.

Усі кайтсерфери перерахують зібрані під час перегонів кошти дослідницькому університету, який спеціалізується на вивченні моторнейронної хвороби.