Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

21 липня 2015, 21:50 Здоров'я
В Румунії можна потрапити на концерт, здавши кров
В Румунії можна потрапити на концерт, здавши кров

Заплатити за квиток на концерт власною кров'ю. Така, здавалося б, моторошна практика стала реальністю в Румунії. Через брак донорів у країні людей усіляко змушують і мотивують здавати кров. Нею вже навіть можна розплатися за квитки на концерти. Як реагують люди на криваві пропозиції і на що ще можна обміняти літр венозної рідини?

Здати кров - і отримати можливість послухати улюблену музику. Обміняти венозну рідину на безкоштовні квитки на концерт можна в Румунії. Таку ініціативу запропонували меломанам організатори музичного фестивалю Untold через соціальні мережі. У містах запрацювали звичайні й мобільні донорські центри, розробили спеціальну рекламну кампанію. І судячи з черг, в які шикуються молоді румуни - кампанія дає приголомшливий результат.

Віорел Петреску, громадський активіст:

- Приходять дедалі більше хлопців і дівчат, приводять друзів. Звісно, ми попереджаємо: зловживати не варто. Медики роблять інструктаж і лише потім даємо квитки.

Втім, масово ставати донорами румунам пропонують не лише на музичних фестивалях. Влада вже більше року активно рекламує здавати кров. Через брак запасів плазми лікарі звернулися до чиновників і попросили вигадати, як зацікавити громадськість і зробити так, щоб люди не були байдужими до цієї проблеми. Адже кров може знадобитися будь-якої миті. Будь-кому.

Кармен Драгой, лікар:

- Ми проводимо семінари, самі здаємо кров і детально розказуємо молодому поколінню - як важливо, щоб країна мала вдосталь запасів. У разі надзвичайної ситуації ми повинні допомагати людям, і передусім, має бути вдосталь крові.

Кров здають і працівники міністерства охорони здоров'я, і міліція. Але найбільше - студенти. Педагоги лояльніше ставляться до таких добровольців, інколи дозволяють передчасно скласти іспити або звільняють від додаткових факультативів - в обмін на донорство. 

- Друзі розповіли мені, потім у соціальних мережах почали з'являтися повідомлення. Це мій свідомий вибір.

- Я знаю, що наше майбутнє залежить від нас самих. Не дай Боже, землетрус, або якась техногенна аварія. Румуни убезпечують себе.

- Мої батьки, брат, однокурсники і сам я вже здали кров.

Румуни жартують - це нонсенс, щоб на батьківщині графа Дракули бракувало крові. Тому обіцяють здавати і далі, щоб поповнити резервний фонд і така проблема більше не виникала.