Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

3 липня 2015, 00:04 Здоров'я
На Закрпатті виник конфлікт між лікарями швидкої та ромською громадою
На Закрпатті виник конфлікт між лікарями швидкої та ромською громадою

Ужгородські лікарі вимагають міліцейського супроводу на викликах. Така вимога з'явилася після скандалу, яким завершився візит лікарів в одне з ромських поселень Ужгорода. Хворій 10-місячній дитині родичі викликали швидку. Але, коли лікарі прибули, біля будинку дитини зібралися кількадесят місцевих мешканців, які своєю поведінкою налякали лікарів, які побоялися виходити на подвір'я та надали дитині допомогу прямо у машині швидкої. Між тим ромська громада їхні дії сприйняла як неповагу і звинувачує лікарів, що на виклики ті приїхали у стані сп'яніння.

Ця історія почалася, коли пані Сильвія викликала медиків до свого онука. За кілька хвилин швидка була біля будинку. Проте зайти на подвір'я лікарі побоялися.

Леся Галочкіна, лікар швидкої допомоги:

- Натовп агресивний. Були випадки, коли на швидку нападали, громили, діставали побої медперсонал. Відкрила в салоні двері, а натовп згущається.

Леся працює у швидкій 25 років і бачила різне. Каже - добре відрізняє антисанітарію від агресії. На бригаду медиків накинулися більше 20 місцевих мешканців. Вони голосно кричали та розмахували руками. Тож аби не побили, оглядати малюка вирішили в кареті швидкої. І хоч показань для ушпиталення не було, вирішили покласти дитину в стаціонар.

Леся Галочкіна, лікар швидкої допомоги:

- Сказала, що забираємо дитини. А натовп прорвало: ні-ні-ні. Я сказала, що викликаю міліцію, бо швидка вже була заблокована.

Але пані Сильвія каже - роми були миролюбні. Медики не вийшли з машини, бо погидували.

- Не хочуть даже в хату іти, бо воняє. Ану, позирайте. Що там є? Чисто! От бачите! А дітвак начав блювати. А одна з них була п'яна. Да, старша була п'яна.

Машину медиків блокували, аж доки не приїхали правоохоронці. Вони й вгамували натовп, визволили медиків та організували супровід до лікарні. Але там він надовго не затримався.

Євген Соломін, кореспондент:

- 10-місячну дитину разом з її мамою швидка доправила ось в цю лікарню Ужгорода. Наші попередні неодноразові спроби зустрітися з жінкою нічим не увінчалися - вона разом з дитиною зникала з лікарні. Сьогодні ми робимо ще одну спробу зустрітися та поговорити.

Та її немає, де вона - невідомо.

- Де є зірка?

І ось раптом жінка з'являється. Мало того - вона погодилася поговорити. Каже - коли приїхала швидка, її в хаті не було. Проте, коли почула на вулиці крики, одразу прибігла.

Мар'яна Паб, мати хворого хлопчика:

- Сказали, що вона п'яна була. Не зайшла в дім. Поставила йому тільки градусник і все. А подзвонили нашому барону Мирону. Він так прийшов і написав на неї заяву.

Після інциденту лікар пережила гіпертонічний криз. Каже - не вживає спиртного вже 20 років, бо не можна. Працює на двох роботах і доглядає свого пораненого в АТО сина. На захист колеги стали інші медики. Мовляв, це не перший випадок агресивного ставлення до них.

Михайло Абшай, заступник керівника екстреної медичної допомоги м. Ужгорода: 

- Вот буквально місяць назад побили нашу машину і міліцейську. Місяць назад в Виноградово побили фельдшера, в Виноградові побили бригаду. Мало того, що викликають безпідствано, так ще й ведуть себе дуже агресивно.

Олена Баб'юк, лікар швидкої  допомоги:

- Боюся. Коли приходиш, там антисанітарія. Там збирається весь табір. Там іноді світла немає.

Після останнього інциденту лікарі швидкої хочуть їздити до ромів лише з правоохоронцями. Ті готові їм допомагати.

Іван Гецко, перший заступник керівника УМВС України в Закарпатській області:

- Ми не готові, ми зобов'язані, якщо такі звернення є, реагувати на них. І тим більше лікарям завжди надаємо допомогу. Будь-то роми, особи без певного місця і так далі. То наш обов'язок.

Між тим маленький Арон вже одужує. Днями його випишуть. В управлінні охорони здоров'я створили спеціальну комісію, яка проводить внутрішню перевірку. Тим часом представники ромської громади обіцяють вплинути на земляків.