Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

2 липня 2015, 00:12 Здоров'я
Ситуація з ліками проти ВІЛ-СНІД катастрофічна
Ситуація з ліками проти ВІЛ-СНІД катастрофічна

ВІЛ-інфіковані в Україні - на межі життя і смерті: у лікарнях катастрофічно не вистачає ліків. Виявляється, компанія, що мала доставити медикаменти, просто ошукала Міністерство охорони здоров'я.

Олена Ткаченко, кореспондентка:

- Шанс не захворіти на ВІЛ або й одужати вже інфікованим подарували всьому світу американські вчені. Вони винайшли унікальну вакцину, яка не дає розповсюджуватися вірусу організмом. Проблема в тому, що вона тільки досліджується. Й на людях випробування ще навіть не проводили. Тож фізично її в лікарнях немає. Тож, як і раніше, люди повинні ковтати пігулки.

- В этой таблеточнице препараты, здесь 4 вечерних приема. Ровно в 19:30 должен выпить 3 таблетки, это разово.

Вже 12 років Дмитро живе зі статусом ВІЛ-інфікованого. 9 з них - лікується. Терапія дає результати.

Дмитро, ВІЛ-інфікований:

- Это препараты одной схемы, они работают, у меня клетки растут, вирусная нагрузка сведена к 0, я абсолютно здоровый и безопасный человек.

Але нині занепокоєний - в лікарнях дефіцит з препаратами.

Дмитро, ВІЛ-інфікований:

- Полгода, 3 месяца - это минимальный срок, на который выдавались препараты раньше, сейчас препараты выдают на месяц, некоторым выдают и на 2 недели.

Просити пігулок Дмитро разом із сотнею ВІЛ-інфікованих прийшов під стіни Кабінета міністрів. Бо це через чиновників - запевняють - ліки закінчуються. Хворі знають, як воно - втрачати друзів. І самі не хочуть померти.

Юрий Войналович, ВІЛ-інфікований:

- Если я перестану принимать антиретровирусные препараты, я проживу в лучшем случае полгода, может год, я умру.

Із закупками препаратів для ВІЛ-інфікованих сталася дивна історія. Компанія, яка виграла тендери на постачання ліків, просто кинула Міністерство охорони здоров'я. Фірма отримала ще у грудні 2014-го 100 відсотків передоплати - а це 52 мільйони гривень. Але жодної копійки з тих грошей виробникові медикаментів не відрахували. А навпаки - ще попросили 10 мільйонів. Мовляв, курс долара зріс. А потім компанія взагалі зникла, їхні телефони мовчать. На постачання ліків у них було півроку, які минули в червні.

- Где лекарства? Месяц прошел, все, что мы хотим - чтобы лекарства появились в Украине.

Це відділ Охматдиту для лікування хворих на ВІЛ дітей. Тут 250 маленьких пацієнтів. 

- Держимся на последнем усилии, а как смотреть в глаза родителям пациентов и говорить - нету, государство не поставило?

У схемах лікування зазвичай по три препарати. Нині є сильний дефіцит поки одного. Замінити весь ланцюжок пігулок теоретично можна, але організм швидко пристосовується. Й це проблема.

Оксана Солдатенкова, в.о. директора центру для лікування хворих на ВІЛ-СНІД дітей:

- Самое сложное - это снижение количества препаратов, применимых к этому пациенту в дальнейшем, потому что другие препараты, другой класс, они будут стоить дороже и дороже, это опять-таки бремя для государства.

А брак ліків і взагалі може призвести до епідемії СНІДу - це третя й четверта стадії ВІЛ.  

Оксана Солдатенкова, в.о. директора центру для лікування хворих на ВІЛ-СНІД дітей:

- Это тяжелый иммунодефицит, это тяжелый туберкулёз, с менингитом, туберкулёз лимфатических, онко, лимфомы Беркета, нехочкинские лимфомы.

Тобто та епідемія, розростання якої вдалося зупинити кілька років тому гігантськими зусиллями волонтерів, лікарів і грішми, може знову вибухнути? Кількість інфікованих суттєво почала рости в 2014-му. Яка вона буде цього року - поки невідомо. Міністр охорони здоров'я запевнив - ліки будуть. Зокрема, за цим скандальним тендером їх уже постачають. Але тільки один препарат з трьох.

Олександр Квіташвілі, міністр охорони здоров'я:

- Препарат ламивудин поставлен на 100%, это был первый транш, который перечислен, он находится на складах Укрвакцины, он будет по всей стране распределяться. До 15 июля у нас обеспечены города, гарантировано до распределения препарата.

Пацієнтські організації пропонують чиновникам спілкуватися безпосередньо з виробником.

Дмитро Шерембей, голова доброчинного фонду:

- Дать заводу-произовдителю государственнуюную гарантию, что их никто не обманет и что деньги они получат, в конечном счете, чтобы они сейчас привезли в Украину медикаменты, весь объем, который необходим.

Але держава обрала інший шлях - судитися з компанією, щоб поставили всі ліки. Але чи є час чекати цього у ВІЛ-інфікованих? Життя яких може зруйнуватися, не вживши однієї пігулки. Ось приміром, Дмитро разом із дружиною Тетяною, яка ВІЛ позитивна, дуже хочуть дітей. Лікуючись, вони можуть народити здорових нащадків.

Дмитро, ВІЛ-інфікований:

- Детей нет, и сейчас я побаиваюсь их заводить, потому что я не знаю, какая будет ситуация дальше, я не знаю - мне не дадут препарат, а моя супруга будет беременная - какой у нас будет ребенок? Сколько я проживу, допустим, будет здоровый ребенок, но у меня нет гарантии, что будут таблетки на завтра.

Їхнє здоров'я під великим питання. Тому що ліків проти ВІЛу у вільному продажі немає. Немає їх і на чорному ринку. Навіть втридорога.