Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

30 грудня 2014, 22:53 Здоров'я
Як не перетворити свято на трагедію?
Як не перетворити свято на трагедію?

Вибухова новорічна ніч. Цього року запускати феєрверки та салюти можна по всій країні, окрім Тернополя й Києва. Лише дві міськради проголосували за заборону використання піротехнічних засобів через складну ситуацію у країні. Бешкетників обіцяють штрафувати.

Від 10 до кількох тисяч гривень. Такі нинішні ціни на піротехнічні засоби. Зі слів експертів, покупців у 2014 стало менше. Утім, феєрверки новорічне небо осяють.

Дмитро Кучугура, член правління Асоціації піротехніків України:

- Всю новогоднюю ночь стрелять феерверки можно. Это есть закон Украины, где это четко регламентируеться. Если круглый год стрелять феерверки можно только до 22 часов согласно закону о тишине, то в Новогоднюю ночь - всю ночь.

Щоправда, в Києві та Тернополі на використання піротехніки нині табу. Запровадили заборону на такий товар ще у вересні, тривала вона три місяці, й тепер  її продовжили. Чиновники кажуть: це - щоб не лякати містян, які можуть переплутати гуркіт від салютів і петард зі справжніми вибухами. В міліції вже знають, як боротимуться з порушниками тиші - штрафами до 2 тисяч гривень. Надзвичайники ж готові до будь-якого сценарію новорічної ночі. Й нагадують, як поводитися з піротехнікою.

Вячеслав Дяков, співробітник ГУ Держслужби з надзвичайних ситуацій у Київській області:

- Глядачі, що спостерігають за салютом, повинні знаходитися на безпечній відстані, воно становить 15-20 метрів.

Дмитро працює з салютами та феєрверками останні чотирнадцять років. Знає про піротехніку все. Каже, найголовніше - купувати такий товар варто лише у спеціальних крамницях. Інакше - гроші на вітер. 

- Ни в коем случае не надо покупать пиротехнику на рынках. Очень большая вероятность того, что вы купите на улице, сможет просто не отстрелять, оно отмокнет и не сработает.

Якщо ж все-таки хочете влаштувати яскраве свято, то оберіть місце для встановлення феєрверку. Воно повинне бути не ближче ніж за 50 метрів від житлових будинків, дротів і дерев. 

- Не надо ничем фиксировать, ее надо поставить просто на ровную поверхность, но ни в коем случае не на лед.

Тамара Благовірна, керівник відділу ГУ Держслужби з надзвичайних ситуацій у Київській області:

- Купуйте сертифіковані вироби у спеціально відведених для цього місцях. Перед використанням вивчить інструкцію й дотримуйтеся її.

Коли ж салютний комплекс відпрацює, зачекайте ще 10 хвилин, й вже тоді можете підходити до нього. Та головна умова: не давайте можливості запускати феєрверки малолітнім дітям.